Ο μεγαλύτερος συνδυασμένος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια και αλάτι(!) στον κόσμο συνδέθηκε με το δίκτυο στην Κίνα, με δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών, σύμφωνα με τον διαχειριστή του. Η κρατική εταιρεία China Huadian Corporation δήλωσε ότι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Huadian Tianjin Haijing, συνδέθηκε στο δίκτυο στο βόρειο δήμο Tianjin το Σάββατο.

Ο σταθμός αποτελείται από μια τεράστια συστοιχία ηλιακών συλλεκτών που ανεγέρθηκαν σε περισσότερα από 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα των αλυκών Changlu, μία από τις παλαιότερες παράκτιες αλυκές της χώρας.

Το "συμπληρωματικό σύστημα αλατιού-φωτός" παράγει τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και αλάτι, χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες διπλής όψης που απορροφούν το άμεσο ηλιακό φως από πάνω καθώς και το ηλιακό φως που αντανακλάται από το νερό κάτω.

Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον των αλυκών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV δήλωσε ότι τα πάνελ απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από ό,τι άλλα εργοστάσια για τη βελτιστοποίηση της ενέργειας και της παραγωγής αλατιού και έχουν κλίση υπό συγκεκριμένη γωνία ώστε να ελαχιστοποιείται η σκίαση της υδάτινης επιφάνειας.

Οι αλυκές χρησιμοποιούνται επίσης για την εκτροφή γαρίδων, μια δραστηριότητα υδατοκαλλιέργειας που θα συνεχιστεί σε συνδυασμό με το ηλιακό έργο.