Σταμπολής: «Παράθυρο Ευκαιρίας» Ώστε η Πρώτη Γεώτρηση να Γίνει το 2024 (Ηχητικό)

Σταμπολής: «Παράθυρο Ευκαιρίας» Ώστε η Πρώτη Γεώτρηση να Γίνει το 2024 (Ηχητικό)
energia.gr
Δευ, 10 Ιουλίου 2023 - 14:01

Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο 2024, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τον προγραμματισμό, χάρη στα πάρα πολύ ξεκάθαρα ευρήματα των σεισμικών ερευνών αλλά και στο «παράθυρο ευκαιρίας» που υπάρχει σήμερα. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» στον Παραπολιτικά 90.1 fm

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ. Σταμπολής, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από πλευράς γεωτρήσεων, επενδύσεων κλπ. και ποιες είναι οι προοπτικές, «είμαστε σε σχετικά καλή θέση ως προς τις προοπτικές, διότι έχει γίνει μια πολύ καλή προεργασία τα προηγούμενα χρόνια, αν και δεν προχωρήσουμε σε πολύ αποφασιστικές κινήσεις. Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες σε επτά μπλοκς, τόσο γύρω από την Κρήτη (από ExxonMobil και ΕΛΠΕ – νυν Helleniq Energy) όσο και στο Ιόνιο (από Helleniq Energy και Energean)». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε την προοπτική να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις μέσα στο 2024, αν και ήταν προγραμματισμένες για το 2025». Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμά ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, και τα ευρήματα των σεισμικών και γεωφυσικών ερευνών είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα αλλά και το «παράθυρο ευκαιρίας» είναι τέτοιο που πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 32 στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου και με βάση τις πιθανότητες που δουλεύουν οι ενεργειακές εταιρείες (20%) τουλάχιστον έξι από αυτούς αναμένεται να δώσουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για το 2024 και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, μόλις μπουν οι πρώτες πλατφόρμες, η εξέλιξη θα είναι ραγδαία.

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει κατ’ ελάχιστον 2,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ποσότητα που την καθιστά πολύ σοβαρό παραγωγό και εξαγωγέα εφόσον τα αξιοποιήσει, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας, μαζί με Κύπρο και Ισραήλ, μπορεί να αναλάβει σημαντικό μέρος της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει ενεργειακά ό, τι είναι η Βόρειας Θάλασσα στη Βόρεια Ευρώπη.