Η εταιρεία συμβούλων ερευνών αγοράς Brinckmann αναμένει ότι μεταξύ 2023 και 2033 θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 2TW παγκόσμιας σωρευτικής προσθήκης αιολικής ισχύος. Το 2023 εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν 130GW νέας χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ισχύος, μεγάλο μέρος της οποίας θα είναι χερσαία αιολική ισχύς. Η αύξηση θα είναι κατά μέσο όρο 6% μεταξύ 2023 και 2033, έτσι ώστε μέχρι το 2033, οι εγκαταστάσεις

εκείνο το έτος θα ανέλθουν σε περίπου 230GW, τα δύο τρίτα εκ των οποίων θα είναι χερσαία αιολικά και το ένα τρίτο υπεράκτια αιολικά.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αιολικού τομέα, όπως η σταθερή πολιτική υποστήριξη, όπως ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, οι στρατηγικές της Κίνας και της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα, οι νέες χώρες που εισέρχονται στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και η ζήτηση για πράσινο υδρογόνο, θα υπερκεράσουν τους περιοριστικούς παράγοντες και τα εμπόδια, διαπίστωσε ο Brinkmann.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων, τις περίπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και τους κατασκευαστές τουρμπίνων που αγωνίζονται να επιτύχουν κερδοφορία.

Ο Brinkmann υποστηρίζει ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η διεξαγωγή δημοπρασιών όπου οι τιμές που επιτυγχάνονται αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο κόστος και τα επιτόκια, προκειμένου τα έργα να γίνουν ελκυστικά για τους προγραμματιστές και τους επενδυτές.