Απόφαση σχετικά με τον προσδιορισμό των WACC (Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου) για τη νέα ρυθμιστική περίοδο για τον ΔΕΣΦΑ και τη ΔΕΠΑ Υποδομών έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κλάδου της ενέργειας την περασμένη Πέμπτη. Έτσι, μπήκε ένα τέλος στο τεταμένο κλίμα που επικρατούσε εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ των δύο Διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και του Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς

Ειδικότερα, το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2024 – 2027 θα είναι στο 7,85% αν και η πλευρά του Διαχειριστή είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αίτημα 9,14%. Με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσει άμεσα ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς αερίου και  στη διαμόρφωση των τιμολογίων του.
 
Επίσης, προσδιορίστηκε και η απόδοση των επενδύσεων για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που πλέον ελέγχεται από την Italgas, της οποίας οι απαιτήσεις ήταν μεταξύ 8% και 9% (από 7,03% το 2021 και 2022). Το WACC τελικά προσδιορίστηκε από τη ΡΑΑΕΥ στο 8,57% για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο Ρυθμιστής ενέκρινε το WACC μόνο για το φετινό έτος (2023) για κάθε μία από τις θυγατρικές της (την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΔΑ). Ο προσδιορισμός του WACC για την τριετία 2024 – 2026 θα γίνει πιθανώς από τα μέσα φθινοπώρου κι έπειτα, οπότε αναμένεται ότι θα έχει προχωρήσει και η συγχώνευση των τριών θυγατρικών εταιρειών.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, και σίγουρα εντός του Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα προσδιοριστούν από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ και τα WACC των Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και δικτύου, του  ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023 – 2025 διεξάγονται σε καλό κλίμα με τον Ρυθμιστή να «βλέπει» θετικά ένα WACC μεταξύ 7,2% και 7,4%.
 
Ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει υψηλότερο WACC λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και την ανάγκη χρηματοδότησης του προγράμματος των ηλεκτρικών.Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ενώ η ΡΑΑΕΥ αναμένει και ορισμένα συμπληρωματικά από τον ΑΔΜΗΕ, όπως επίσης και από τον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2026 είναι στα 525 εκατ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει αναθεώρηση του WACC για τη ρυθμιστική περίοδο των ετών 2022-2025. Επίσης, αίτημα αναθεώρησης του WACC έχει υποβάλλει στη ΡΑΑΕΥ και ο ΔΕΔΔΗΕ, για τη διετία 2023-2024 το οποίο είχε καθοριστεί με απόφαση του Ρυθμιστή από το 2021.