Για νέες στοχευμένες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευση ενέργειας, εστίαση στις εξαγωγές πετρελαιοειδών προς νέες αγορές, καθώς και λήψης της τελικής απόφασης, έως το τέλος του 2024, για το αν θα προχωρήσουμε ή μη, σε ερευνητική γεώτρηση για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HΕLLENiQ Energy, Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων κατά την οποία προέβη στον απολογισμό διαχείρισης της 47ης εταιρικής χρήσεως 1/1/2022-31/12/2022. Αναφερόμενος συνοπτικά στα πεπραγμένα της χρονιάς 

που πέρασε είπε πως χαρακτηριστικό της ήταν το πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον διύλισης και εμπορίας, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κομμάτι των υγρών καυσίμων είχε κι αυτό τις επιπτώσεις του, ανέφερε, καθώς  η Ρωσία είναι παραδοσιακά από τους μεγάλους τροφοδότες της Μεσογείου σε αργό πετρέλαιο και σε ενδιάμεσα προϊόντα και τις κυρώσεις που ακολούθησαν στις ροές ρωσικών αργών πετρελαίων, ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων. Εκείνο που έπρεπε να διασφαλίσουμε ήταν το ότι σαν διυλιστήριο θα ήταν να μπορούμε να αγοράζουμε αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα από άλλες αγορές, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο έργο, τόνισε.

Η εξαιρετική δουλειά που έγινε από όλην ομάδα εφοδιασμού της εταιρείας βοήθησε ώστε από πολύ νωρίς τον Μάρτιο του 2022, ο Όμιλος να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και ενδιάμεσων προϊόντων, παρόλο που δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Έτσι πέτυχε να αντικαταστήσει ένα μεγάλο ποσοστό από τις ανάγκες του από άλλες αγορές, έστω και σε βάρος των οικονομικών αποτελεσμάτων του.

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε ακόμη και σε άλλη σοβαρή επίπτωση από την κρίση και τούτο: «Επειδή είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και πέραν αυτού έχουμε και φυσικο αέριο που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη ή σαν καύσιμο για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών μας, οπότε θα έπρεπε να κάνουμε απότομες αλλαγές και να αντικαταστήσουμε τον εφοδιασμό μας σε πρώτη ύλη με άλλες πηγές εκτός φυσικού αερίου, κάτι που έγινε με επιτυχία, σε συνδυασμό με την ανάγκη μας να διαχειριστούμε και το αυξημένο κόστος ενέργειας» είπε.

Έκανε ακόμη αναφορά στα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης α’  τριμήνου 2023 που κατά τη γνώμη του επισφράγισαν με διαφορά την καλύτερη πορεία του Ομίλου σε ετήσια βάση, χάρη στο γεγονός ότι τα διεθνή περιθώρια διύλισης αυξήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα και επέτρεψαν στην εταιρεία να εγγράψει μια τόσο μεγάλη λειτουργική κερδοφορία, αν και δεν παρέλειψε να επισημάνει πως δεν αναμένει να συνεχιστούν και το τρέχον έτος. Σημειώνουμε πως ο Όμιλος κατέγραψε το 2022 νέο ρεκόρ κερδοφορίας στα χρονικά, καθώς ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,6 δισ. ευρώ.  Ακόμη τόνισε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2022 ανήλθε σε 526 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα, όπως είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στη στρατηγική Vision 2025 για την Κλιματική Αλλαγή και τις νέες απαιτήσεις των κεφαλαιαγορών και την ανάγκη στροφής σε πιο πράσινη ενέργεια, κάτι που δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα ιδίως για μια εταιρεία με τόσο σημαντικές επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ξαφνικά, ένα πρωί, ας παρατήσουμε τα διυλιστήρια και να ασχοληθούμε με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά Προφανώς αυτό δεν γίνεται όχι μόνο επειδή η ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας σε ενεργειακές πηγές να καλυφθεί με αυτά τα οποία έχουμε, δεν μπορούμε σαν εταιρεία να διαγράψουμε μερικά δισεκατατομμύρια επενδύσεων και να στραφούμε στις ΑΠΕ Η πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση απαιτεί μια ισορροπία μεταξύ της παραδοσιακής βασικής πηγής εσόδων και δραστηριοτήτων μας και των απαιτήσεων της επόμενης ημέρας»

Για αυτό, συνέχισε, ετοιμάσαμε ένα χαρτοφυλάκιο με τις βασικές δραστηριότητές μας στον Όμιλο με έμφαση στη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματός μας, στο κομμάτι των μελλοντικών καθαρών καυσίμων και ταυτόχρονα, ένα δεύτερο, που συμπεριλάβαμε τις δραστηριότητές μας στις ΑΠΕ που θεωρούμε ότι στα επόμενα 10-15 χρόνια θα είναι ο πυρήνας των ενεργειακών εξελίξεων: «Και τα δύο αυτά έχουν συνέργειες στις απαιτούμενες επενδύσεις το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε σαν βασική δραστηριότητα διυλιστηρίου Όλα  αυτά κοιτάμε να τα εκμεταλλευόμαστε μ τον καλύτερο δυνατό τρόπο.» Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ακόμη ότι την τελευταία διετία ο Όμιλος έχει υπερδεκαπλασιάσει την κερδοφόρα παραγωγική δυναμική του σε ΑΠΕ!    

Ο ισχυρός άνδρας της HELLENiQ Energy ήταν, όμως, σαφής, ότι ο Όμιλος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια ακόμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι ΑΠΕ δεν έχουν, ούτε μπορούν ποτέ  να αποκτήσουν την ίδια απόδοση με τα ορυκτά καύσιμα.

Σημειώνουμε ότι η παραγωγή το 2022 μειώθηκε στους 13,0 εκατ. ΜΤ. από 14,4 εκατ. ΜΤ το 2021, λόγω προγραμματισμένων και  έκτακτων διακοπών λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Ακόμη, οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν στους 14,3 εκατ. τόνους (-5,9%), αν και οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν αύξηση 13,5%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22,1% σε σχέση με το 2021, λόγω της μειωμένης προσφοράς προϊόντων στην περιοχή.

Η εγχώρια αγορά των καυσίμων κίνησης το 2022 κινήθηκε αυξητικά παρά τη σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών και τον υψηλό πληθωρισμό που περιόρισε το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Το σύνολο της κατανάλωσης στις βενζίνες παρουσίασε αύξηση +1,6% ενώ στο πετρέλαιο κίνησης αύξηση +5,1%. Αύξηση παρουσίασε και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης λόγω των καιρικών συνθηκών κατά τους πρώτους μήνες του έτους και της ανταγωνιστικής τιμής σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης το δ' Τρίμηνο του 2022, ιδιαίτερα μετά την κρατική επιδότηση, αλλά και την επιπλέον επιδότηση από τις εταιρείες του κλάδου.

Ειδικότερα για τον κλάδο της εμπορίας ο κ. Σιάμισιης είπε πως η ελληνική αγορά δεν αφήνει περιθώρια σε εταιρείες όπως η ΕΚΟ και η ΒΡ να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους εξαιτίας της μεγάλης διακύμανσης στο βαθμό συμμόρφωσης στο πλαίσιο λειτουργίας σε σχέση με τους δασμούς, την ποσότητα και την ποιότητα των καυσίμων.

Ακόμη τις επόμενες εβδομάδες ο Όμιλος θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον τομέα των ΑΠΕ, που αφορούν κυρίως σε νέα έργα και όχι εξαγορά υφιστάμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου προειδοποίησε ότι δεν θα είναι μελλοντικά, βιώσιμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα αν δεν συνδυάζονται με αποθήκευση ενέργειας. Σημείωσε δε ότι η εγκατεστημένη ανανεώσιμη ισχύς του Ομίλου, το 2022, ανερχόταν σε 341 MW, με πρόβλεψη για 356 MW το 2023, 1 GW έως το 2025 και 2 GW έως το 2030.

Σε ό,τι αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων, είπε ότι το 2022 ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στα θαλάσσια τεμάτια δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και ότι τους επόμενους 18-24 μήνες όταν θα γίνει η ερμηνεία των δεδομένων, θα ληφθεί η απόφαση για πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητα ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμοι», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων χαιρέτησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου, Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος είπε ότι η θετική πορεία της εταιρείας δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον. «Εξίσου σημαντικό είναι, τόνισε, πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση. Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρίες και traders. Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την HELLENiQ Energy, μια εταιρεία πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή που θα είναι εύρωστη, δυνατή, εξωστρεφής θα καινοτομεί και θα αγκαλιάζει το μέλλον της ενέργειας.»

Τέλος, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή.