Πώς ο Τζένσεν Χουάνγκ ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ημιαγωγών Nvidia Corp πάνω από το 1 τρισ. δολάρια

Ένα μικρό θαύμα, από αυτά που μόνο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να πετύχουν σε τομείς πέρα από τον τεχνολογικό, κατάφερε την περασμένη Τρίτη η αμερικανική Nvidia Corp. Το θαύμα της εδρεύουσας στην Καλιφόρνια εταιρείας ημιαγωγών ήταν βέβαια οικονομικής φύσεως και συντελέστηκε στη Wall Street. Τον διάσημο νεοϋορκέζικο δρόμο των μεγάλων θαυμάτων – φευ, και των μεγάλων δραμάτων – όπου βρίσκεται το μακράν μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήριο του πλανήτη.

Την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Nvidia ξεπέρασε τα 404,86 δολάρια ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Ετσι η εταιρεία του Τζένσεν Χουάνγκ μπήκε σε ένα μικρό «κλαμπ» επιχειρήσεων η χρηματιστηριακή αξία των οποίων ξεπέρασε, έστω και για λίγο, το αστρονομικό αυτό επίπεδο. Τον ρόλο του στο θαύμα της Nvidia έπαιξε βέβαια και ο ίδιος ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Συμπτωματικά ο ηλικίας 60 ετών αμερικανοταϊβανέζος μάνατζερ μιλώντας τη Δευτέρα στη γενέτειρά του Ταϊπέι είχε κηρύξει πανηγυρικά το τέλος του «ψηφιακού χάσματος» στις ανθρώπινες κοινωνίες, αφού «η τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι ο καθένας πλέον μπορεί να γίνει προγραμματιστής ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Μια νέα εποχή

Η Nvidia εκτινάχθηκε στην κορυφή των εισηγμένων εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο (στην κορυφή της κατάταξης με βάση την κεφαλαιοποίηση) καθώς τα τσιπάκια της χρησιμοποιούνται από κολοσσούς όπως η Microsoft ή η Bing για να «κινήσουν» το περιβόητο ChatGPT και πολλές ανάλογες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. «Εχουμε μπει σε μια νέα τεχνολογική εποχή κατά την οποία ο πήχης του προγραμματισμού έχει κατέβει πολύ χαμηλά, όλοι μπορούν να περάσουν πάνω απ’ αυτόν» είπε χαρακτηριστικά ο Χουάνγκ μιλώντας στο τεχνολογικό φόρουμ Computex.

Γκρίνιες για φούσκα

Ο Χουάνγκ που μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί όταν ήταν παιδί ακόμα, έδειξε τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Παρουσίασε νέες εφαρμογές για την ψηφιακή διαφήμιση (σε συνεργασία με τον όμιλο WPP), αλλά εντυπωσίασε το κοινό υπαγορεύοντας μόνο λίγες λέξεις σε μια μηχανή για να συνθέσει αυτή μέσα σε δευτερόλεπτα ένα ποπ τραγούδι, ύμνο στη… Nvidia. Οχι αδικαιολόγητα, αφού η μετοχή της εταιρείας βρισκόταν ήδη πάνω στο κύμα. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα κέρδισε σε μία μόνο συνεδρίαση 184 δισ. δολάρια όταν η Nvidia ανακοίνωσε τζίρο κατά… 50% υψηλότερο από τον εκτιμώμενο από τους αναλυτές.

Ασφαλώς δεν έλειψαν και οι ειδικοί που χαρακτήρισαν υπερτιμημένη τη μετοχή της Nvidia. Διασημότερη όλων η διαχειρίστρια κεφαλαίων Κάθι Γουντ, που μίλησε για «καραμπινάτη φούσκα». Ισως από πικρία, διότι τον Ιανουάριο είχε την έμπνευση να ξεφορτωθεί όλες τις μετοχές της εταιρείας του Χουάνγκ από το χαρτοφυλάκιό της.

(από tovima.gr)