Το Καζακστάν εγείρει, διά της δικαστικής οδού, αξιώσεις ύψους 16,5 δις δολαρίων κατά των διεθνών μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών για αμφισβητούμενα κόστη έργου και δεν προσανατολίζεται σε πιθανή εξωδικαστική διευθέτηση, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της κεντροασιατικής χώρας Αλμασαντάμ Σατκαλίεφ

Η νομική διαμάχη αντικατοπτρίζει τους κινδύνους για τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κράτος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και είναι μία από τις πολλές δικαστικές διαμάχες μεταξύ των διεθνών μεγάλων εταιρειών και της κυβέρνησης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο το Καζακστάν ξεκίνησε διαδικασίες διαιτησίας κατά εταιρειών που λειτουργούν τις πετρελαιοπηγές του Kashagan και Karachaganak, αξίας άνω των 13 δις δολαρίων και 3,5 δις δολαρίων αντίστοιχα, για κόστη που αφαιρέθηκε ως μέρος των συμφωνιών κατανομής κερδών. «Υπάρχουν διαδικασίες σε εξέλιξη. Διορίζονται διαιτητές και διεξάγονται οι διαβουλεύσεις», είπε ο Σατκαλίεφ. Επίσης, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για ενδεχόμενη εξωδικαστική συμφωνία.

Το υπεράκτιο κοίτασμα Kashagan, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσεται από τις Eni, Shell, TotalEnergies, ExxonMobil, KazMunayGas, Inpex και CNPC.

Η κοινοπραξία έχει επενδύσει 50 δις δολάρια στο έργο. Επίσης, η Eni, η Shell και η KazMunayGaz είναι εταίροι στο Karachaganak, μαζί με τη Chevron και τη LUKOIL, με επενδύσεις άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα γραφεία των δύο κοινοπραξιών στο Καζακστάν δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της Chevron είπε ότι δεν θα σχολιάσει «θέματα που σχετίζονται με τρέχουσες διαφορές».Η κυβέρνηση της Αστάνα είχε ήδη μια σειρά από διαφωνίες με τους εταίρους της σχετικά με τους όρους των πετρελαϊκών συμφωνιών, οι οποίες τυπικά τελείωναν με διευθετήσεις.

Οι τρέχουσες αξιώσεις καλύπτουν την περίοδο από το 2010 έως το 2018 για το Kashagan και από το 2010 έως το 2019 για το Karachaganak. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ

Στην πιο πρόσφατη υπόθεση διαιτησίας μεγάλης σημασίας, το Καζακστάν κατέληξε σε διακανονισμό 1,9 δις δολαρίων με τους εταίρους του Karachaganak το 2020.

Το 2012 οι εταίροι του Kashagan συμφώνησαν να καταβάλουν 1 δις δολάρια για επιπλέον κόστη στην κρατική ενεργειακή εταιρεία του Καζακστάν KazMunayGaz για την επίλυση μιας διαφοράς σχετικά με το έργο.Όπως επισημαίνει το Reuters, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία άλλων παραχωρήσεων στις οποίες αφορούσαν νομικές διαμάχες τις οποίες κέρδισε η κυβέρνηση του Καζακστάν, όπως η προσθήκη ορισμένων μακροπρόθεσμων πληρωμών, οι υποχρεώσεις πώλησης φυσικού αερίου σε κρατική εταιρεία ή η μη αποζημίωση ορισμένων δαπανών.

Το Καζακστάν διπλασίασε το μερίδιό του στο Kashagan στο 16,8% ως μέρος του διακανονισμού του 2008 με μεγάλες εταιρείες πετρελαίου λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Έλαβε επίσης μερίδιο 10% στο Karachaganak από την κοινοπραξία του εν λόγω έργου σε διακανονισμό του 2012.