Ινδονησία: Επένδυση 9 Δισ. Δολ. Κοινοπραξίας από ΗΒ στους Κλάδους Εξόρυξης και Μπαταριών Η/Ο

Ινδονησία: Επένδυση 9 Δισ.  Δολ. Κοινοπραξίας από ΗΒ στους Κλάδους Εξόρυξης και Μπαταριών Η/Ο
energia.gr
Τετ, 7 Ιουνίου 2023 - 08:25

Οι κλάδοι της εξόρυξης και των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της Ινδονησίας θα λάβουν ώθηση ύψους 9 δις δολ. από βρετανική κοινοπραξία, η οποία θα περιλαμβάνει τον γίγαντα εξόρυξης Glencore, δήλωσε στις 31 Μαΐου ο υπουργός Επενδύσεων της χώρας, η οποία είναι πλούσια σε πόρους. Η Ινδονησία, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα νικελίου 

στον κόσμο, εργάζεται για να προσελκύσει μια σειρά πολυεθνικών εταιρειών καθώς προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα.«Η επένδυση είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια εάν πάει σύμφωνα με τα σχέδια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Επενδύσεων της χώρας Bahlil Lahadalia. Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η βρετανική κοινοπραξία περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Glencore, η ινδονησιακή κρατική μεταλλουργός Aneka Tambang, η εταιρεία υλικών Umicore και η ενεργειακή εταιρεία Envision Group.

Ο Lahadalia δεν ανέλυσε τις λεπτομέρειες της επένδυσης, αλλά δήλωσε ότι σε αυτή περιλαμβάνει ένα βιομηχανικό πάρκο στην περιοχή Bantaeng στο νησί Sulawesi που θα τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια, και το οποίο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. «Αν μπορούμε να επιταχύνουμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο Lahadalia.Από την πλευρά του, ο Toto Nugroho, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας μπαταριών Indonesia Battery Corporation, δήλωσε ότι η επένδυση αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να εισέλθει στις βρετανικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές μη επεξεργασμένου μεταλλεύματος νικελίου από το 2020 για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό των υπαρχόντων και των πιθανών επενδυτών. Ταυτόχρονα, η χώρα επιθυμεί να αναπτύξει βιομηχανίες στον τομέα του downstream με απώτερο στόχο την παραγωγή μπαταριών και οχημάτων για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και BYD.