Πτώση 2% στα Συμβόλαια Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ Παρά τη Μειωμένη Αιολική Παραγωγή

Πτώση 2% στα Συμβόλαια Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ Παρά τη Μειωμένη Αιολική Παραγωγή
energia.gr
Τρι, 6 Ιουνίου 2023 - 18:21

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν περίπου 2% σήμερα, Τρίτη, λόγω χαμηλότερων ροών αερίου προς τα εργοστάσια LNG εξαιτίας εργασιών συντήρησης, αλλά και των προβλέψεων για ηπιότερες καιρικές συνθήκες και μειωμένη του αναμενόμενου ζήτηση 

επόμενες δύο εβδομάδες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς και της πτώσης στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου.  Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη πτώση τιμών στις ΗΠΑ έρχεται παρά τη μειωμένη παραγωγή αιολικής ενέργειας που αναγκάζει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να χρησιμοποιούν περισσότερο αέριο, πτώση της ημερήσιας παραγωγής των ΗΠΑ. 

Επίσης, η πτώση των τιμών στην αμερικανική αγορά συντελείται παρά τις αυξημένες εξαγωγές προς το Μεξικό και τις προβλέψεις για ζεστό καιρό στα μέσα έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ποσότητα της ενέργειας των ΗΠΑ που παρήχθη από τον άνεμο μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα μειώθηκε σε μόλις 5% του συνόλου έναντι του πρόσφατου ιστορικά υψηλού 12% κατά τη διάρκεια

της εβδομάδας που έληξε στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα για τον τομέα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αύξηση στην ποσότητα ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα στο 43%, έναντι περίπου 40% τις τελευταίες εβδομάδες.

Όταν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καίνε περισσότερο αέριο για να καλύψουν την αυξανόμενη χρήση των κλιματιστικών, μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα καυσίμου

διαθέσιμο για αποθήκευση ώστε να χρησιμοποιηθεί την περίοδο αιχμής του χειμών, γεγονός που συντελεί στην αύξηση των τιμών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου πρώτου μήνα για παράδοση Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησαν κατά 4,3 σεντς, ή 1,9%, στα 2,202 δολάρια ανά

εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στις 8:57 π.μ. EDT (1257 GMT). Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις συναλλαγές ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου NYMEX αυξήθηκε σε 1,389 εκατομμύρια συμβόλαια στο Δευτέρα, το μεγαλύτερο αριθμό συμβολαίων από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου παρέμειναν ασταθή.

Οι τιμές στο ολλανδικό TTF στην Ευρώπη έπεσαν κατά περίπου 15% την Τρίτη στα περίπου 8 $ ανά mmBtu μετά από άνοδο 25% τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής φέτος, οι τιμές του φυσικού αερίου στο TTF και στο δείκτη αναφοράς Japan Korea Marker (JKM), στην Ασία, έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο από 65%.

Την Παρασκευή, το φυσικό αέριο στο TTF διαπραγματευόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 μηνών, στα περίπου 7 $ ανά mmBtu, ενώ το επίπεδο τιμών στο JKM διατηρήθηκε κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 24 μηνών κοντά στα 9 $.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ

Η εταιρεία παροχής δεδομένων Refinitiv ανακοίνωσε ότι η μέση παραγωγή φυσικού αερίου στις 48 πολιτείες των ΗΠΑ μειώθηκε στα 102,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd)

τον Ιούνιο, από το μηνιαίο ρεκόρ των 102,5 bcfd τον Μάιο. Σε καθημερινή βάση, ωστόσο, η παραγωγή βρισκόταν σε τροχιά πτώσης κατά περίπου 1,7 bcfd σε προκαταρκτικό χαμηλό έξι εβδομάδων στα 101,3 bcfd την Τρίτη. Η πτώση αυτή ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση παραγωγής από τον Ιανουάριο, ωστόσο οι αναλυτές σημείωσαν ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία συχνά αναθεωρούνται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καιρός σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ θα παραμείνει σχεδόν κανονικός έως τις 14 Ιουνίου, ενώ από τις 15 με 21 Ιουνίου η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα.

Ακόμη και με θερμότερο καιρό, ωστόσο, η Refinitiv προέβλεψε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα μειωθεί από 95,4 bcfd αυτή την εβδομάδα, οπότε και παρατηρήθηκε χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και, άρα, αυξημένη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, στα 94,1 bcfd την επόμενη εβδομάδα. Αυτές οι προβλέψεις για τη ζήτηση ήταν χαμηλότερες από τις προοπτικές που ανακοίνωσε η Refinitiv τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι εξαγωγές των ΗΠΑ στο Μεξικό έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε 7,5 bcfd, μέχρι στιγμής, μέσα στον Ιούνιο, από 5,9 bcfd τον Μάιο.

Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο μηνιαίο υψηλό ρεκόρ εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ ήταν τα 6,7 bcfd τον Ιούνιο του 2021. Οι ροές φυσικού αερίου προς τις επτά μεγάλες μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά μέσο όρο σε 12,0 bcfd μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, από 13,0 bcfd τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το μηνιαίο ρεκόρ των 14,0 bcfd τον Απρίλιο λόγω εργασιών συντήρησης σε πολλές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Cheniere Energy Inc's Sabine Pass στη Λουιζιάνα. Οι ροές-ρεκόρ τον Απρίλιο ξεπέρασαν τα 13,8 bcfd φυσικού αερίου που είναι η μέγιστη δυνατή ποσότητα που μπορούν να μετατρέψουν σε LNG οι επτά μεγάλες μονάδες των ΗΠΑ, καθώς οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν μέρος του καυσίμου για τη λειτουργία του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου.