Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και η ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Tokyo Electric Power (TEPCO) ανέπτυξαν ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών από μπαταρίες EV δεύτερης χρήσης. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) αναπτύχθηκε ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης της τεχνολογίας αυτής στην παγκόσμια αγορά και θα εγκατασταθεί σε αιολικό πάρκο στην Ιαπωνία, όπου θα αξιολογηθεί η λειτουργία και η απόδοσή του σε πραγματικές συνθήκες.

Το BESS ισχύος 1MW/3MWh χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την Toyota ειδικά για τον έλεγχο μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ως σταθερές μονάδες αποθήκευσης, καθώς και τεχνολογία λειτουργίας και πρότυπα ασφαλείας που αναπτύχθηκαν από την TEPCO.

Η Toyota ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει ότι το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται "γύρω στο καλοκαίρι" του τρέχοντος έτους, ενώ οι δοκιμές θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2023.

Η Toyota και η TEPCO σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το έργο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης για εφαρμογές ενεργειακών υπηρεσιών στους καταναλωτές, όπως η εφεδρική και η ενσωμάτωση της επιτόπιας παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, καθώς αυξάνεται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η νέα λύση BESS του ζεύγους μπορεί να συνδεθεί με συστήματα μετατροπής ισχύος (PCS) που υπάρχουν ήδη σήμερα στην αγορά και χρησιμοποιούν πολλαπλές στοιβαγμένες μονάδες μπαταριών.