Το Ισραήλ κατέρριψε προχθές ένα μη επανδρωμένο αερόχημα της Χεζμπολάχ που εισήλθε στον εναέριο χώρο του απ’ τον Λίβανο (ΕΣΤΙΑ 26.5.23). Η Τουρκία παραβίασε τον εναέριο χώρο της Ελλάδος με «ντρον» την επέτειο της καταρρίψεως του σμηναγού Κων/νου Ηλιάκη. Παρά την «διπλωματία των σεισμών» από της 6ης Φεβρουαρίου μέχρι σήμερον, ο επανεκλεγείς Ερντογάν

 

εντείνει την ρητορεία με φιέστες στο πάνσεπτο ναό της «Αγιασοφιά»- τουρκιστί.

Η Ελληνική «υπηρεσιακή κυβέρνηση» τον συγχαίρει για την νίκη του που δίχασε την Τουρκία. Τί άλλο θα δούμε και θα υποστεί η εθνική μας υπερηφάνεια;

Και εις μεν τον ποταμό που χωρίζει την Ελλάδα απ’ την Τουρκία, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής γνωρίζει πώς να αντιδράσει σε τυχόν νέο γιουρούσι των φτωχοδιαβόλων του Ερντογάν αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση του κ. Ιωάννη Σαρμά είναι τελείως ακατάλληλη ν’ αντιμετωπίσει τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίον.

Οι συστάσεις για «επανεκκίνηση του Ελληνοτουρκικού διαλόγο» επανήρχισαν (Καθημερινή 30.5.23) για ν’ αποφευχθεί δήθεν η διαμεσολάβηση της Βόννης και Ουάσιγκτον που θεωρείται δεδομένη.

Βέβαια, ο κ. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως νέος υπουργός Εξωτερικών, με ημερομηνία λήξεως την 2α Ιουλίου, δεν πρόκειται να εισακούσει τις «εισηγήσεις» των γνωστών Τουρκοφίλων κύκλων. Ο «διάλογος κωφών» θ’ αφεθεί για την νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές  της 25ης Ιουνίου.

Όμως, με το «λέγε-λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά να θέλει» κατά τον θυμόσοφο λαό μας, οι «συστάσεις» των γνωστών ενδοτικών κύκλων δεν δεσμεύουν τον μέλλοντα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Κ.Μ).

Εάν πράγματι, η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι ο καθορισμός των «θαλασσίων ζωνών», τότε ακόμη και μία «υπηρεσιακή κυβέρνηση» μπορεί να δώσει ένα μάθημα στην Τουρκία, καταρρίπτοντας τα μη επανδρωμένα αεροχήματα της πάνω από το Αιγαίον.

Ένα τέτοιο μάθημα – το μόνο που καταλαβαίνουν οι Τούρκοι- θα είναι μία προειδοποίηση ότι εφ’ εξής οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν θα γίνονται αζημίως υπεράνω του Ελληνικού εδάφους .

Μπορεί τότε οι επανδρωμένες Τουρκικές πτήσεις να επαναληφθούν αλλά τότε θα αναχαιτίζονται απ’ τα Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη όπως πάντα με καταδιώξεις κι εμπλοκές στον αέρα.

Η προ 17ετίας κατάρριψις Κων/νου Ηλιάκη», δεν πρέπει να επαναληφθεί. Μόνο τότε θα αποδειχθεί χρήσιμη, ως υπαινίχθη ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωος. Τα πολλά λόγια τελειώνουν. Χρειάζεται δράσις στο Αιγαίον. Κάνετέ το όπως οι Ισραηλινοί.