Η ατμομηχανή της Ευρώπης, η άλλοτε πανίσχυρη υπερδύναμη εισήλθε και επισήμως σε ύφεση. Έχει και ο καιρός γυρίσματα θα σκεφθεί κανείς αναλογιζόμενος τα δεινά που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η επιμονή της Γερμανίας στην σκληρή λιτότητα που διεύρυνε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Ωστόσο η αρνητική αυτή εικόνα της γερμανικής οικονομίας δεν μπορεί επουδενί να εξετασθεί αυτόνομα. Διότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, η ύφεση της γερμανικής οικονομίας μπορεί να μεταδοθεί σαν τσουνάμι σε όλη την Ευρώπη. Η τελευταία εκτίμηση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου έδειξε ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%. 

Αυτό ακολούθησε μια συρρίκνωση 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η γερμανική ανάπτυξη θα υστερήσει της υπόλοιπης ευρωπαϊκής για πολλά χρόνια, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως η Γερμανία θα καταγράψει τα απογοητευτικότερα οικονομικά στοιχεία μεταξύ της G7. Και ποιος μπορεί να εμποδίσει αυτή την κατρακύλα, όταν η γερμανική τριτοκομματική κυβέρνηση σπαράζεται από διαρκείς εμφυλίους και αντιπαραθέσεις μεταξύ Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Και διαιτητή τον Γερμανό Καγκελάριο.

Στην γειτονική Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της εμφανίζεται ανθεκτική στις προκλήσεις: με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Γαλλία έχει διασφαλίσει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ μέσω επικείμενων επενδύσεων σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και άλλου είδους σχετικά υλικά, με αποτέλεσμα να ηγείται της ευρωπαϊκής κούρσας για πράσινες τεχνολογίες. Tα στοιχεία δείχνουν ότι η αναταραχή από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν δεν έπληξε την οικονομία, με την Τράπεζα της Γαλλίας να εκτιμά ότι το πλήγμα περιορίστηκε σε λίγους τομείς. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πείθει τους οίκους αξιολογήσεως με την Fitch να προχωράει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από ΑΑ σε ΑΑ- τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος, αλλά και την τότε πολιτική και κοινωνική αναταραχή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και την γαλλική κυβέρνηση να τρέχει τώρα να προλάβει μια αντίστοιχη υποβάθμιση από την Standard and Poors στις αρχές Ιουνίου.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Μακρόν είναι το σοβαρό πρόβλημα κυβερνησιμότητος καθώς έχει χάσει την πλειοψηφία στην γαλλική εθνοσυνέλευση και εξαρτάται πλέον από τις συμπράξεις του με τους Ρεπουμπλικάνους. Διότι δεν μπορεί να κυβερνά συνεχώς με προεδρικά διατάγματα όπως έπραξε στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κοινωνία, διοργανώνοντας περιοδείες σε όλη την χώρα. Πέραν των περιοδειών του, παραχώρησε πληθώρα συνεντεύξεων στον γαλλικό και διεθνή Τύπο, στο πλαίσιο των οποίων διατύπωσε σειρά κυβερνητικών προτάσεων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν πως οι σκληρές του επιλογές οδηγούν εν τέλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση ότι αν οι δεσμεύσεις του δεν τηρηθούν, ο Γάλλος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τη θητεία του». Ήδη, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την αντιμετώπιση ενός βασικού ζητήματος – του μεταναστευτικού - λόγω έλλειψης της αναγκαίας κοινοβουλευτικής υποστήριξης. Ανάλογα με την εξέλιξη της περιοδείας του Μακρόν για επανασύνδεση με τον κόσμο, η ατζέντα της δεύτερης θητείας του θα μπορούσε να ανατραπεί και τελικώς η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών να μην είναι αρκετή για να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων στον πρόεδρό τους ούτε και των οίκων αξιολογήσεως την γαλλική οικονομία.

Στην δε Ισπανία το απογοητευτικό για τους Σοσιαλιστές και τους Podemos αποτέλεσμα ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε το 31,5% των ψήφων έναντι 28,2% που συγκέντρωσε το PSOE, το οποίο ηγείται της κεντρικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μείωση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων για το PSOE σε σχέση με το 2019, αλλά σχεδόν 9 μονάδες αύξηση για το PP, το οποίο επωφελήθηκε από την κατάρρευση του κεντρώου κόμματος των Πολιτών. Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια. Και ενώ όλα δείχνουν ότι η Ισπανία οδηγείται σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με ενδεχόμενη σύμπραξη του ακροδεξού VOX το δυστύχημα είναι ότι οι εκλογές σχεδόν θα συμπέσουν με την ανάληψη της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ κάτι που σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα είναι λίγο εκτός ευρωπαϊκού κλίματος τουλάχιστον τον Ιούλιο.