Η παγκόσμια πλωτή ηλιακή αγορά αναμένεται να ξεπεράσει το όριο των 6 GW έως το 2031, καθώς οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών προσπαθούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλιακή ενέργεια και αναζητούν εναλλακτικές τεχνολογίες ανάπτυξης, σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie. Η πλωτή ηλιακή ενέργεια αναμένεται να έχει σταθερό μερίδιο αγοράς 

σε σύγκριση με τη συνολική παγκόσμια ζήτηση, με τον σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) για την πλωτή ηλιακή ενέργεια (FPV) να αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% τα επόμενα δέκα χρόνια. Η Wood MacKenzie προβλέπει ότι 15 χώρες θα ξεπεράσουν τα 500MW σωρευτικών εγκαταστάσεων FPV μέχρι το 2031 με την Ινδονησία, την Ινδία και την Κίνα να αποτελούν σχεδόν το 70% της συνολικής ζήτησης FPV το 2022.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αγορά της Ασίας-Ειρηνικού είχε περίπου 3GW πλωτών ηλιακών έργων το 2022, καταλαμβάνοντας πάνω από το 90% της πλωτής ζήτησης ηλιακής ενέργειας εκείνο το έτος.

Χώρες όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη αναπτύσσουν πολλαπλά πλωτά ηλιακά έργα, διαπιστώθηκε.

Στην Κίνα, ο αγωγός πλωτών ηλιακών έργων θα αυξηθεί με σταθερό ρυθμό στο μέλλον, με σωρευτική πλωτή ηλιακή ικανότητα να ξεπερνά τα 13GW μέχρι το 2031 με 12% CAGR κατά τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.

Με σχεδόν 150MW, η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή για τη ζήτηση FPV, με την Ολλανδία να προηγείται και να ακολουθεί η Γαλλία.

Ν. Παλ.