Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού δεν καλωσορίζει τα σχέδια του ΝΑΤΟ να ανοίξει γραφείο σύνδεσης στην Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, αφού το Τόκιο αναφέρθηκε στο σχέδιο αυτό

«Θέλουμε να πούμε ότι η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού δεν καλωσορίζει την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων, δεν καλωσορίζει τη στρατιωτική αντιπαράθεση», τόνισε η Μάο.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα της στρατιωτικής ασφάλειας» με δεδομένο «το ιστορικό της επιθετικότητάς της».

Νωρίτερα σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν και σημείωσε ότι η Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει γραφείο σύνδεσης στο Τόκιο, το πρώτο του στην Ασία, με σκοπό να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.

Γ. Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Brussels Forum, του German Marshall Fund, τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για το εάν η Κίνα μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Στόλτενμπεγκ ανέφερε ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει».

«Πραγματικά πιστεύω ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να κρίνουν ποιες είναι οι συνθήκες, ποιο είναι το πλαίσιο για ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Αυτό που έχουμε πει στην Κίνα είναι βέβαια ότι πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρέχουν στήριξη ή όπλα στην Ρωσία. Ανησυχούμε ότι βλέπουμε γενικότερα, ότι η Ρωσία και η Κίνα δουλεύουν όλο και πιο στενά μαζί» συμπλήρωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στη ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «σε σχέση με αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Συμμαχία και φυσικά ο μόνος τρόπος για τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ είναι με ομοφωνία».

«Είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τον δρόμο που είναι μπροστά και σε σχέση με τις φιλοδοξίες των Ουκρανών για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση στη Σύνοδο του Βίλνιους γι'αυτό το θέμα» ανέφερε.

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «αυτό που επείγει τώρα είναι η Ουκρανία να υπερισχύσει ως ένα ανεξάρτητο έθνος, γιατί αν δεν υπερισχύσει, τότε δεν υπάρχει θέμα ένταξης για να συζητήσουμε».