Ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με ισχυρές οικονομικές προοπτικές για το σύνολο του έτους, δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου 2023, που ανακοίνωσε σήμερα η Cenergy Holdings S.A. (Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών: CENER). Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ (27% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022), ενώ άλμα 95% σε σχέση με πέρυσι σημείωσε η λειτουργική της κερδοφορία

Πρόκειται για την υψηλότερη ιστορικά λειτουργική κερδοφορία της Cenergy Holdings, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαιρετικά μεγάλη άνοδος έρχεται ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων και στους δύο κλάδους.  Τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 15,4 εκατ. ευρώ έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022.

Επίσης, οι σημαντικές αναθέσεις έργων του τελευταίου διαστήματος οδήγησαν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών [1] στα 2,27 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2023 έναντι 2 δισ. ευρώ τρεις μήνες νωρίτερα.

Αναφορικά, με το σχέδιο επέκτασης του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου, η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι εντός χρονοδιαγράμματος.  Πρόσφατα, εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου μέσω δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί εντός του πλαισίου συγχρηματοδότησης της EBRD με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, η εταιρεία προβλέπει ότι το αναπροσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2023 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε:

«Το νέο έτος ξεκίνησε εξαιρετικά με ένα πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια και αρκετές νέες αναθέσεις έργων.  Αυτό μας επέτρεψε να καταγράψουμε το καλύτερο πρώτο τρίμηνο όλων των εποχών σε επίπεδο αποτελεσμάτων ενώ, παράλληλα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό να παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου.  Η αναγκαία επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων υποστηρίζεται πλήρως από έναν ισχυρό χρηματοδοτικό εταίρο, όπως η EBRD ενώ, ταυτόχρονα, οι παραγγελίες που έχουν ήδη εξασφαλιστεί επιτρέπουν στον Όμιλο να αναμένει μια ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA, για το οικονομικό έτος 2023 της τάξης των 180 - 200 εκατ. ευρώ.


[1] Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών περιλαμβάνει υπογεγραμμένες συμβάσεις, καθώς και έργα που δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, για τα οποία οι θυγατρικές εταιρείες έχουν λάβει επιστολή κατακύρωσης ή έχουν ανακηρυχθεί ως προτιμητέος ανάδοχος («preferred bidder»)