Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ και η Telecom Egypt, σχεδιάζουν από κοινού νέα έργα διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα αυξήσουν τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Συγκεκρομένα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης 

συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Grid Telecom Γιώργο Ψυρρή και στελέχη του Ομίλου, συζήτησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Telecom Egypt Mohamed Nasr τα εναλλακτικά σενάρια για νέες τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, με βασικούς κόμβους την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, στρατηγική προτεραιότητα για τον Όμιλο αποτελεί η ανάπτυξη νέων τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων στην Aνατολική Mεσόγειο σε συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ταυτόχρονα, για την παγκόσμια αγορά μεταφοράς δεδομένων, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν τη νέα αναγκαία είσοδο προς την Ευρώπη.

Μέσω της θυγατρικής του Grid Telecom, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ και η Telecom Egypt, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Αιγύπτου, έχουν ήδη συνάψει ισχυρή στρατηγική συνεργασία για την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, με τη διακλάδωση του 2AFRICA, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου συστήματος οπτικών ινών στον κόσμο που θα συνδέσει την Αφρική με τη χώρα μας μέσω της Κρήτης. Πο

Μέχρι τα μέσα του 2024 αναμένεται να έχει προσαιγιαλωθεί στη νότια πλευρά της Κρήτης η διακλάδωση του μεγαλύτερου στον κόσμο καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών 2AFRICA για την υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, που κατασκευάζεται ήδη με τη συμμετοχή του Ομίλου ΑΔΜΗΕ και της Telecom Egypt.

Το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα της Αφρικής 2AFRICA θα έχει συνολικό μήκος άνω των 45.000 χλμ. και η διακλάδωσή του προς την Ελλάδα θα διασυνδέσει την Κρήτη ανατολικά με το Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο και δυτικά με τη Γένοβα στην Ιταλία και τη Μασσαλία στη Γαλλία.

Το νέο σύστημα θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά την αυξανόμενη κίνηση δεδομένων μεταξύ τριών ηπείρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς θα αποτελέσει τη συντομότερη διαδρομή με τη χαμηλότερη υστέρηση μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας που θα επεκτείνεται βόρεια προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και νότια προς την Αραβική Χερσόνησο και άλλους σημαντικούς προορισμούς στην Ασία και την Αφρική.