Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του 14ου SE Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ – Σημαντική η Συμμετοχή Από τις Βαλκανικές Χώρες

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του 14ου SE Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ – Σημαντική η Συμμετοχή Από τις Βαλκανικές Χώρες
energia.gr
Πεμ, 11 Μαΐου 2023 - 17:38

Το πλήρες πρόγραμμα του 14ου SE Europe Energy Dialogue (14th SEEED), που θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή το διήμερο 25/26 Μαΐου 2023 στην Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, ειδικοί

από όλους τους επιμέρους ενεργειακούς κλάδους, κρατικοί αξιωματούχοι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και think tank.

Στόχος της φετινής διοργάνωσης του κορυφαίου περιφερειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, μέσα από την κάλυψη ενός ευρέος φάσματος θεμάτων, από τους υδρογονάνθρακες, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και την ενεργειακή μετάβαση μέχρι τη γεωπολιτική και την ενεργειακή ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή διοργάνωση του SE Europe Energy Dialogue θα ξεκινήσει τις εργασίες της με την διεξαγωγή ενός ειδικού Ambassadors’ Forum, όπου θα συμμετάσχουν πρέσβεις χωρών που αποτελούν σημαντικούς περιφερειακούς αλλά και διεθνείς «παίκτες».  Ταυτόχρονα, η γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής κρίσης, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την κρίση του κορωνοϊού και στις δραματικές επιπτώσεις που είχε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα αναδειχθεί μέσα από μια συνεδρία αφιερωμένη στην Γεωπολιτική και την Ενεργειακή Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη (“ Geopolitics and Energy Security in SE Europe”).

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο «Ενεργειακός Διάλογος της ΝΑ Ευρώπης» θα παρουσιάσει, επιπλέον, τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ενώ θα αναδείξει και τις συνεργασίες με μεγάλους ενεργειακούς προμηθευτές. Στην ειδική συνεδρία με τίτλο “Country Reports from SE Europe” θα παρουσιαστούν αναλυτικές εκθέσεις για όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, παρέχοντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την κατανόηση των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή. Θα εξεταστούν, επίσης, όσον αφορά τις χώρες της περιοχής, ο ρόλος των ερευνών υδρογονανθράκων, των εναλλακτικών οδών παροχής φυσικού αερίου, των αποστολών LNG, των διασυνοριακών διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, της αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τα τελευταία επιτεύγματα στις τεχνολογίες ΑΠΕ, την απανθρακοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις εφαρμογές CCUS, τις «πράσινες» μεταφορές κλπ.

Το 14ο SE Europe Energy Dialogue θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "The Met Hotel" της Θεσσαλονίκης σε υβριδική μορφή. Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. της Πέμπτης 25 Μαΐου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί το επίσημο δείπνο της διοργάνωσης. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 6:30 μ.μ. της Παρασκευής, 26 Μαΐου. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.

Βασικοί χορηγοί του 14ου SEE Energy Dialogue είναι η HELLENiQ ENERGY και η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες Elpedison, Energean, Exist,  SEleNe CC και EnSCo. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr , το website NE Global και το SeeNews. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα του συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, βλ. εδώ.