Ο εμπορικός βραχίονας της Shell είναι ένας κολοσσός, ο οποίος εκτιμάται ότι παρήγαγε περίπου το ένα πέμπτο των κερδών-ρεκόρ της εταιρείας πέρυσι. Αλλά αν ρωτήσετε τον μέσο επενδυτή της εταιρείας, θα μπορούσατε να του συγχωρήσετε ότι γνωρίζει πολύ λίγα γι' αυτήν. Οι εμπορικές συναλλαγές αποτελούν εδώ και καιρό το ''μαύρο κουτί'' των μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών

εταιρειών, λειτουργεί όχι μόνο ως η συγκολλητική ουσία που συγκρατεί το ανομοιογενές τμήμα των δραστηριοτήτων τους, από την παραγωγή έως τη διύλιση, αλλά και ως μέσο για την αύξηση των αποδόσεων είτε οι καιροί είναι κακοί είτε καλοί, αναφέρει ο David Sheppard σε άρθρο του στους FT.

Όμως η Shell και ομόλογες εταιρείες όπως η BP και η TotalEnergies είναι απίστευτα επιφυλακτικές όσον αφορά την αποκάλυψη του πόσο σημαντική είναι η εμπορική δραστηριότητα για την κερδοφορία τους. Καμία από αυτές δεν παρέχει μια σωστή ανάλυση στα τριμηνιαία ή ετήσια αποτελέσματα που να δείχνει ακριβώς πόσα κέρδη παράγουν από τις εμπορικές συναλλαγές. Αλλά όταν προκύπτουν εκτιμήσεις για τα στοιχεία, τείνουν να είναι εντυπωσιακές.

Οι αναλυτές της Bernstein δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι εκτιμούν ότι η Shell απέκτησε 16,6 δισ. δολάρια σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων πέρυσι από το trading, ενώ η TotalEnergies και η BP απέκτησαν 11,5 δισ. και 8,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Καμία από τις εταιρείες δεν προσπάθησε να θέσει σε σοβαρή αμφισβήτηση τους αριθμούς.

Για να θέσουμε τα υπέρογκα κέρδη της Shell από εμπορικές συναλλαγές σε ένα πλαίσιο, αυτά ήταν περισσότερα από ό,τι έβγαλε η ίδια η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία της Ιταλίας, η ENI, σε καθαρά κέρδη το 2022 από όλες τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα εκτιμώμενα κέρδη της Shell από εμπορικές συναλλαγές το 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερα από τα ebitda του έτους έως τις 31 Μαρτίου της AstraZeneca, της μόνης εταιρείας με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον FTSE 100.

Οι όγκοι που εμπορεύεται είναι εξίσου εντυπωσιακοί, με την Bernstein να εκτιμά ότι οι έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell διακινούν περίπου 14 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα - πολλά πολλαπλάσια από αυτά που πραγματικά παράγει. Η BP εκτιμάται ότι εμπορεύεται περίπου 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Και οι δύο είναι υψηλότερες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων, όπως η Vitol και η Trafigura.

Η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της Shell και της BP κρυμμένο από το οπτικό πεδίο δεν είναι αναμφισβήτητα καλή για τους επενδυτές. Μπορεί να υπάρχουν σοβαροί εμπορικοί λόγοι για να μην αποκαλύπτονται οι ακριβείς μηχανισμοί μιας εμπορικής επιχείρησης, αλλά μια εισηγμένη εταιρεία θα έπρεπε να είναι πιο διαφανής σχετικά με έναν κλάδο της επιχείρησής της που παράγει σχεδόν το 20% των κερδών της.

Η αδιαφάνεια μπορεί να μην είναι χρήσιμη ούτε για να κλείσει το χάσμα αποτίμησης μεταξύ της Shell και της BP με τις ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η ExxonMobil και η Chevron. Τα στελέχη της Shell και της BP είναι εδώ και καιρό απογοητευμένα από αυτό το χάσμα, το οποίο πιστεύουν ότι είναι μεγαλύτερο από ό,τι δικαιολογεί η διαφορά των υποκείμενων κερδών τους. Με βάση τον πολλαπλασιαστή της τιμής προς τις αναμενόμενες ταμειακές ροές, η Exxon και η Chevron διαπραγματεύονται και οι δύο πάνω από το 6, ενώ η Shell και η BP είναι κάτω από το 4.

Οι λόγοι που γενικά προσφέρονται για αυτό περιλαμβάνουν την αντίληψη ότι οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες είναι περισσότερο επικεντρωμένες στην ενεργειακή μετάβαση, τις βαθύτερες δεξαμενές κεφαλαίων στις ΗΠΑ και τη μικρότερη ευαισθησία των επενδυτών απέναντι στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Αμερική.