Μειωμένα κατά 19% ήταν τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Έτσι, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, καθαρή κερδοφορία ύψους 119,54 δισ., ριάλ (31,88 δισ., δολ.), αποδίδοντας την πτώση στις χαμηλότερες τιμές του αργού.

Όπως τονίζει το Reuters, ωστόσο, τα κέρδη εξακολουθούν να ξεπερνούν τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που έκαναν λόγο για 30,8 δις δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Από την πλευρά της, η Aramco τονίζει ότι η πτώση αντισταθμίστηκε εν μέρει από τους χαμηλότερους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του ισλαμικού φόρου zakat και της αύξησης των οικονομικών και άλλων εσόδων.Τα καθαρά κέρδη ήταν 3,75% υψηλότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η Aramco, που αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, πραγματοποίησε κέρδη-ρεκόρ άνω των 161 δις δολ. την περασμένη χρονιά χάρη στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και την αυξημένη παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Σαουδική Αραβία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που συμμετέχουν στο σχήμα του OPEC+, ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Μάιο, ανεβάζοντας αρχικά τις τιμές. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και η ασαφής προοπτική αναφορικά με τη ζήτηση συνεχίζουν να δρουν ανασχετικά στις τιμές.

Όπως σημειώνει το Reuters, το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεισέφεραν το 32,7% του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι, με τη διύλιση πετρελαίου να αντιπροσωπεύει άλλο ένα 6%.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο του βασιλείου μειώθηκαν κατά 3% το πρώτο τρίμηνο στα 178,6 δισεκατομμύρια ριάλ, ενώ τα μη πετρελαϊκά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9%. Οι περικοπές στην παραγωγή και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, με το ΔΝΤ να προβλέπει χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το 2022 - στο 3,1%, έναντι 8,7% αντίστοιχα – που, ωστόσο, παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στο G20.Η Aramco θα καταβάλει μερίσματα 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, συνεχίζοντας την πολιτική του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Amin Nasser, σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Aramco εξετάζει την εισαγωγή μερισμάτων που συνδέονται με την απόδοση, εκτός από τη βασική διανομή.Οι επιπλέον πληρωμές θα στοχεύουν στο 50%-70% της ετήσιας ελεύθερης ταμειακής ροής, πέρα από το βασικό μέρισμα και άλλα ποσά, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών επενδύσεων, ανέφερε η εταιρεία.

Η Aramco συνήψε συμφωνίες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων στην Κίνα και ολοκλήρωσης εξαγοράς των προϊόντων της Valvoline Inc.

«Προχωράμε επίσης με την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας παραμένουν αμετάβλητες καθώς πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν κρίσιμα συστατικά του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για το άμεσο μέλλον», είπε ο Nasser.Τα έργα συμπίεσης φυσικού αερίου που λειτουργεί η εταιρείας στα πεδία Haradh και Hawiyah, νοτίως του πεδίου Ghawar, του μεγαλύτερου χερσαίου πεδίου πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή τους και να επιτύχουν πλήρη δυναμικότητα εντός του 2023, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Saudi Aramco.