Άνοδο των Τιμών του Αργού Προκαλεί η Πτώση του Δολαρίου και η Όξυνση του Πολέμου στην Ουκρανία

Άνοδο των Τιμών του Αργού Προκαλεί η Πτώση του Δολαρίου και η Όξυνση του Πολέμου στην Ουκρανία
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 5 Μαΐου 2023 - 14:48

Καθώς το δολάριο πέφτει, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν αύξηση σήμερα, Παρασκευή, λόγω του ότι το αργό που τιμολογείται με βάση το αμερικανικό νόμισμα γίνεται για τους αγοραστές. Επιπλέον, εντείνονται οι φόβοι όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου, εξαιτίας της αύξησης της έντασης στον ρωσοουκρανικό πόλεμο και της κατάσχεσης του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου Niovi από τις αρχές του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Έτσι, το Brent διαπραγματευόταν στις 2:24 μμ ώρα Ελλάδος στα 74,35 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,85% σε σχέση με την τιμή του χθεσινού κλεισίματος στα 72,50 δολ. το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό WTI διαπραγματευόταν στις 2:26 μμ ώρα Ελλάδος στα 70,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,89% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 68,56 δολάρια το βαρέλι.

Κύριος μοχλός της σημερινής ανόδου των τιμών του πετρελαίου με βάση τον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου (US dollar index) ήταν η πτώση της αξίας του νομίσματος των ΗΠΑ.

Ο δείκτης του δολαρίου των ΗΠΑ, ο οποίος μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το ιαπωνικό γιεν Ιαπωνίας, τη βρετανική στερλίνα, το δολάριο του Καναδά, τη σουηδική κορόνα και το ελβετικό φράγκο, υποχώρησε κατά 0,27% στα 100,91 νωρίς σήμερα, Παρασκευή.Όσον αφορά την πλευρά της προσφοράς, οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας όταν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στόχευσαν την κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τη νύχτα της Τετάρτης, 3 Μαΐου, πυροδοτώντας τους φόβους των επενδυτών.

Αν και η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στο Κρεμλίνο, η Ρωσία ισχυρίστηκε χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την φερόμενη επίθεση με drone στην ρωσική προεδρική κατοικία από την Ουκρανία αργά την Τρίτη.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο αλλά, κυριολεκτικά στην Ουάσιγκτον. Και το Κίεβο κάνει ήδη αυτό που του λένε να κάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι ανησυχίες όσον αφορά τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο επιτάθηκαν περαιτέρω όταν το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε την κατάσχεση του υπό παναμαϊκή σημαία τάνκερ Niovi (Νιόβη) στο Στενό του Ορμούζ, στα στενά του Ορμούζ.

Το δεξαμενόπλοιο ανήκει στην εταιρία Altomare που ελέγχεται από τους γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και τον Ιωάννη Καϋμενάκη.Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται μια εβδομάδα αφότου το ναυτικό τμήμα του ιρανικού στρατού κατέλαβε ένα τάνκερ «παραβάτη» υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και το κατεύθυνε στα παράκτια ύδατα του Ιράν στη Θάλασσα του Ομάν μετά από συνάντηση με ιρανικό σκάφος.

Η περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού συγκρατήθηκε, ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών ότι η κρίση του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ μπορεί να ενταθεί, μετά από αναφορές ότι οι μετοχές της PacWest σημείωσαν πτώση κατά 50,6% την Πέμπτη, καθώς η τράπεζα βρισκόταν σε συνομιλίες διάσωσης με πιθανούς εταίρους και επενδυτές.

Αυτό έρχεται αφότου οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την προβληματική First Republic Bank με έδρα τις ΗΠΑ τη Δευτέρα, με την JPMorgan Chase να εξαγοράζει τα περιουσιακά της στοιχεία.Απογοήτευση στους επενδυτές έχουν, επίσης, προκαλέσει τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη βιομηχανία της Κίνας.

Σύμφωνα με το κινεζικό Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο, εγείροντας αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.