Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η καθαρή κερδοφορία της Shell το πρώτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 9,65 δις δολ. Η εμπορία καυσίμων και οι υψηλότερες πωλήσεις LNG ήταν οι βασικές αιτίες. Τα μεγαλύτερα του αναμενομένου κέρδη της βρετανικής πετρελαϊκής ακολουθούν ανάλογες ανακοινώσεις ανταγωνιστών της, όπως η BP και η Exxon Mobil, εξέλιξη που δείχνει ότι ο κλάδος συνεχίζει να επωφελείται από την έντονη ζήτηση και την αστάθεια τιμών

Ειδικότερα, και η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, υψηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων αποκομίζουν κέρδη-ρεκόρ λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι αλλά και την προηγηθείσα διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού (όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα με την κερδοφορία της Shell από το α΄τρίμηνο του 2019 μέχρι και σήμερα).

Ωστόσο, έχουν υποχωρήσει σε σχέση με την κορύφωσή τους την επαύριον της ρωσικής εισβολής. 


πηγή: BBC


Αν και οι τιμές φυσικού αερίου το περασμένο τρίμηνο σημείωσαν πτώση, επηρεάζοντας αρνητικά τον γιγαντιαίο τομέα αερίου της Shell, του οποίου τα κέρδη μειώθηκαν κατά 18%, φτάνοντας τα 4,9 δις δολ., ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε, σε γενικές γραμμές, από την αύξηση των κερδών κατά 139% στα 1,8 δις δολ. του τομέα χημικών και διυλισμένων προϊόντων της εταιρείας.

Οι μετοχές της Shell σημείωναν αύξηση 2% (στις 08:30 ώρα Γκρήνουιτς).

Η εταιρεία, η οποία είναι πρώτη παγκοσμίως στην εμπορία LNG, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 χάρη στις πλωτές εγκαταστάσεις Prelude, που διαθέτει στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Η Shell διατήρησε το μέρισμά της αμετάβλητο στα 0,2875 δολάρια ανά μετοχή και επίσης διατήρησε σταθερό το ποσοστό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 4 δις δολ. τους επόμενους τρεις μήνες, παρ’ όλο που οι ταμειακές της ροές μειώθηκαν αυτό το τρίμηνο.

Επίσης, επαναγόρασε μετοχές αξίας 19 δις δολ. μέσα σε ένα έτος έως τον Φεβρουάριο του 2023, σχεδόν το διπλάσιο του συνόλου πριν από την πανδημία του 2019.

«Το 1ο τρίμηνο, η Shell εμφάνισε ισχυρά αποτελέσματα και ισχυρή επιχειρησιακή απόδοση, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης αστάθειας», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan σε δήλωσή του.

Οι κεφαλαιακές ροές της Shell από το πρώτο τρίμηνο του 2017 έως σήμερα (πηγή: Reuters)


Αναλυτικότερα, η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 9,65 δις δολ. το πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών της εταιρείας για κέρδη ύψους 8 δις δολ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν άνοδο 2,5% κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.Ας σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περυσινό διάστημα η Shell είχε κέρδη 9,1 δις δολ. και 9,8 δις δολ. το δ΄ τρίμηνο του 2022, με ετήσια κέρδη στα επίπεδα-ρεκόρ των 40 δις δολ.

Η Shell είχε «ισχυρές επιχειρησιακές επιδόσεις το τρίμηνο σε όλους τους τομείς της, με τις συναλλαγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να διαδραματίζουν βασικό ρόλο», αναφέρει σε σημείωμα του ο αναλυτής της Jefferies, Τζάκομο Ρομέο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 81 δολ. το  βαρέλι τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, μειωμένες κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το βασικό μηνιαίο συμβόλαιο χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο TTF έχει μειωθεί κατά 50% μέχρι στιγμής φέτος.

Η βρετανική εταιρεία διατήρησε αμετάβλητα τα σχέδιά της για κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2023 στα 23 με 27 δις δολ.

Ο Sawan εισήγαγε μια νέα δομή διαχείρισης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιανουάριο, στην οποία περιλαμβάνεται η τοποθέτηση των δραστηριοτήτων ΑΠΕ και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στον τομέα του downstream.