WMO: Προετοιμαστείτε για το Ελ Νίνιο και Υψηλότερες Θερμοκρασίες

WMO: Προετοιμαστείτε για το Ελ Νίνιο  και Υψηλότερες Θερμοκρασίες
energia.gr
Πεμ, 4 Μαΐου 2023 - 10:06

Η πιθανότητα εμφάνισης του Ελ Νίνιο αργότερα φέτος αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Αυτό θα έχει τις αντίθετες επιπτώσεις στα καιρικά και κλιματικά πρότυπα σε πολλές περιοχές του κόσμου από ό,τι η μακροχρόνια La Niña και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Η ασυνήθιστα επίμονη Λα Νίνια έχει πλέον λήξει μετά από μια τριετία και ο τροπικός Ειρηνικός βρίσκεται σήμερα σε ουδέτερη κατάσταση ENSO (ούτε Ελ Νίνιο ούτε Λα Νίνια).

Υπάρχει πιθανότητα 60% για μετάβαση από την ουδέτερη ENSO σε El Niño κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουλίου 2023, και η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί σε περίπου 70% τον Ιούνιο-Αύγουστο και 80% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Ενημέρωση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από τα Παγκόσμια Κέντρα Παραγωγής Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων του WMO και σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.

Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ισχύ ή τη διάρκεια του Ελ Νίνιο.

"Μόλις είχαμε τα οκτώ θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί, παρόλο που είχαμε μια ψυχρή Λα Νίνια τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό λειτούργησε ως προσωρινό φρένο στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η ανάπτυξη ενός Ελ Νίνιο θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα έξαρση της παγκόσμιας θέρμανσης και θα αυξήσει την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO καθηγητής Petteri Taalas.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, το 2016 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, λόγω του "διπλού χτυπήματος" ενός πολύ ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο και της ανθρωπογενούς θέρμανσης από τα αέρια του θερμοκηπίου. Η επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες συνήθως εξελίσσεται το έτος μετά την εξέλιξή του και έτσι θα είναι πιθανότατα πιο εμφανής το 2024.

"Ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ανάπτυξη του Ελ Νίνιο, το οποίο συχνά συνδέεται με αυξημένη ζέστη, ξηρασία ή βροχοπτώσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορεί να φέρει ανάπαυλα από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής και άλλες επιπτώσεις που σχετίζονται με τη Λα Νίνια, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περισσότερα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών "Έγκαιρες προειδοποιήσεις για όλους", προκειμένου να παραμείνουν οι άνθρωποι ασφαλείς", δήλωσε ο καθηγητής Taalas.

Τυπικές επιπτώσεις

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό πρότυπο που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και τα επεισόδια διαρκούν συνήθως εννέα έως 12 μήνες.

Τα φαινόμενα Ελ Νίνιο συνδέονται συνήθως με αυξημένες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας.

Αντίθετα, το Ελ Νίνιο μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία και σε τμήματα της νότιας Ασίας.

Κατά τη διάρκεια του βορεατικού καλοκαιριού, το θερμό νερό του Ελ Νίνιο μπορεί να τροφοδοτήσει τυφώνες στον κεντρικό/ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ εμποδίζει το σχηματισμό τυφώνων στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Παγκόσμια εποχιακή ενημέρωση για το κλίμα

Το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια είναι σημαντικοί -αλλά όχι οι μόνοι- παράγοντες του κλιματικού συστήματος της Γης.

Εκτός από την καθιερωμένη από καιρό Ενημέρωση ENSO, ο WMO εκδίδει πλέον και τακτικές Παγκόσμιες Εποχικές Ενημερώσεις Κλίματος (GSCU), οι οποίες ενσωματώνουν τις επιρροές των άλλων σημαντικών κλιματικών παραγόντων, όπως η ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού, η αρκτική ταλάντωση και το δίπολο του Ινδικού Ωκεανού.

"Καθώς προβλέπονται γενικά θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε ωκεάνιες περιοχές, συμβάλλουν στην ευρεία πρόβλεψη θερμοκρασιών άνω του κανονικού επιπέδου σε χερσαίες περιοχές. Χωρίς εξαίρεση, αναμένονται θετικές ανωμαλίες θερμοκρασίας σε όλες τις χερσαίες περιοχές στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο", αναφέρει η τελευταία ενημέρωση.

Οι ενημερώσεις του WMO για την ENSO και τις παγκόσμιες εποχιακές κλιματικές εξελίξεις βασίζονται σε προβλέψεις από τα Παγκόσμια Κέντρα Παραγωγής Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων του WMO και είναι διαθέσιμες για την υποστήριξη των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών, των φορέων λήψης αποφάσεων και των ενδιαφερομένων σε ευαίσθητους για το κλίμα τομείς, ώστε να κινητοποιήσουν τις προετοιμασίες και να προστατεύσουν ζωές και βιοποριστικά μέσα.

Πρόσφατες εξελίξεις

Από τον Φεβρουάριο του 2023 και μετά, παρατηρείται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ισημερινό Ειρηνικό, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση της θερμοκρασίας κατά μήκος των ακτών της Νότιας Αμερικής.

Από τα μέσα Απριλίου 2023, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και άλλοι ατμοσφαιρικοί και ωκεάνιοι δείκτες στον κεντροανατολικό τροπικό Ειρηνικό συνάδουν με ουδέτερες συνθήκες ENSO. Στην ατμόσφαιρα, η δραστηριότητα συναγωγής πάνω από τον ισημερινό Ειρηνικό κοντά στη γραμμή της ημερομηνίας είναι σχεδόν κανονική.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το "ανοιξιάτικο φράγμα προβλεψιμότητας" στο βόρειο ημισφαίριο, μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από κάπως χαμηλότερη προβλεπτική ικανότητα, δεν έχει ακόμη περάσει. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις στις ωκεάνιες και ατμοσφαιρικές συνθήκες στον τροπικό Ειρηνικό, μαζί με τις τρέχουσες προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, υποδεικνύουν μια ισχυρή πιθανότητα εμφάνισης του El Niño στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2023 και τη συνέχισή του κατά το υπόλοιπο της εξάμηνης περιόδου πρόβλεψης