Με ρεκόρ κερδοφορίας, υπερδιπλάσια από πέρυσι και υψηλότερη των εκτιμήσεων, ξεκίνησε το 2023 ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil παρά την υποχώρηση των τιμών της ενέργεια παγκοσμίως

Ειδικότερα, η Exxon Mobil ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο κέρδη 11,43 δισ. δολαρίων ή 2,79 δολ/μετοχή από τα 5,48 δισ. στο ίδιο διάστημα πέρυσι, αν και τότε είχε συμπεριλάβει την απομείωση των δραστηριοτήτων της στην Ρωσία (ύψους 3,4 δισ).

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού διαμορφώθηκαν σε 2,83 δολ/μτχ από τα 2,07 δολ/μτχ πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,6 δολ/μτχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άλμα κερδοφορίας της Exxon Mobil ήρθε παρά την πτώση του τζίρου της κατά 4,3% στα 86,56 δισ. δολάρια, ο οποίος βέβαια ξεπέρασε επίσης την εκτίμηση της αγοράς που έβλεπε μεγαλύτερη υποχώρηση στα 85,65 δισ.

Παρομοίως, οι ταμειακές ροές της στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 11,4 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 10,68 δισ.

"Πετύχαμε ρεκόρ πρώτου τριμήνου παρά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας και τα περιθώρια διύλισης μειώνονται σε ένα βαθμό", δήλωσε η Chief Financial Officer Κάθριν Μίκελς.

Σύμφωνα με την ίδια, οι καλύτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις προέκυψαν κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης της παραγωγής της Exxon Mobil, με επιπλέον όγκους αργού πετρελαίου και καυσίμων από τη λειτουργία νέων εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Exxon ήταν αυξημένη κατά περίπου 300.000 βαρέλια την ημέρα (εξαιρουμένης της ρωσικής παραγωγής που τερματίστηκε). Ενδεικτικά, η παραγωγή της στην Πέρμια λεκάνη και την Γουιάνα αυξήθηκε κατά 40%, με επιπλέον 240.000 βαρέλια την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της Exxon εμπεριέχουν επίσης και την  επέκτασή της στην παραγωγή καυσίμων, καθώς το περασμένο τρίμηνο ολοκλήρωσε μία νέα μονάδα επεξεργασίας αργού στο Τέξας, η οποία πρόσθεσε δυνατότητες διύλισης πετρελαίου της τάξεως των 250.000 βαρελιών την ημέρα.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύεται σχετικά ήπια κατά 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι είχαν προεξοφλήσει τα μεγέθη ρεκόρ που θα παρουσίαζε.

(από capital.gr)