Με ρεκόρ τζίρου ολοκληρώθηκε το 2022 για τον όμιλο Sunlight, που δημιουργεί λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 53,2%, σε 416,5 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ρεκόρ, που αποδίδεται στην ενίσχυση της ζήτησης και την αύξηση των τιμών πώλησης. Σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις του κόστους βασικών υλικών και ενέργειας, τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη της Sunlight ενισχύθηκαν ετησίως κατά 62%, σε 81,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στην οικονομική έκθεση για την περασμένη χρήση, η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην επίδραση του προϊοντικού μείγματος και των αυξημένων όγκων πωλήσεων βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου για εφαρμογές έλξης (σημ.: χρησιμοποιούνται για βιομηχανική χρήση από φορτηγά οχήματα κ.λπ.). Οπως και στην υλοποίηση του πλάνου των εξαγορών για την επέκταση του ομίλου σε αγορές στρατηγικής σημασίας, καθώς και για την καθετοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας. Ενδεικτικά, πριν από περίπου έναν χρόνο ο βιομηχανικός όμιλος απέκτησε το 80% του μετοχικού κεφαλαίου του ιταλικού ομίλου PBM Holding. Τον Ιούλιο του 2022 εξαγόρασε το 51% της γερμανικής A. Müller.

Πέρυσι, έναντι του 2021, σε ενοποιημένη βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) της Sunlight ενισχύθηκαν κατά 41,2%, σε 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων και τόκων κέρδη (Ebit) διαμορφώθηκαν σε 21,1 εκατ. ευρώ (+38%). Ο όμιλος εμφανίζει σωρευμένα κέρδη 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 153,4 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του 2022, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επίπεδα τιμών ενέργειας, που έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από το τελευταίο τετράμηνο του έτους 2021, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στο κόστος και τη λειτουργική κερδοφορία, παρά τη δυνατότητα του ομίλου να απορροφά αποτελεσματικά και να αναπροσαρμόζει συστηματικά τις τιμές πώλησης των προϊόντων του.

Πέρυσι ο όμιλος επένδυσε σε πάγιο εξοπλισμό συνολικά 83,3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων παραγωγής μπαταριών μολύβδου και λιθίου του βιομηχανικού συγκροτήματος της μητρικής εταιρείας στην Ξάνθη. Οπως και την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μολύβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA και την αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτιρίου για τη δημιουργία της δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, αξίας 105,26 εκατ. ευρώ. Η συνολική όμως επένδυση ενισχύθηκε σε 135 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος επενδύει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, οι λειτουργικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες που πραγματοποίησε η Sunlight για το εν λόγω έργο διαμορφώθηκαν σε 7,3 εκατ. ευρώ και 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ευρύτερα, η στρατηγική της παγκόσμιας επέκτασης του ομίλου Sunlight προβλέπει την επένδυση 150 εκατ. δολαρίων για την περαιτέρω ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. H Sunlight απασχολεί περισσότερους από 1.700 εργαζομένους, έχοντας το 2022 δαπανήσει σε μισθούς και φόρους 53,3 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")