Το ελικόπτερο που μετέφερε τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέταξε μέσα σε πυκνά σύννεφα στα ανοικτά των νορβηγικών ακτών, μέχρι που έφτασε στην πλατφόρμα φυσικού αερίου Troll, όταν ο ουρανός φωτίστηκε σχεδόν ως εκ θαύματος. Το Troll, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, έχει σίγουρα αποδείξει την αξία του για την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, παρέχοντας

περίπου το 10% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου σε φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ  ήρθαν τόσο για να ευχαριστήσουν τη Νορβηγία για την αύξηση της ροής φυσικού αερίου για να περάσει έναν δύσκολο χειμώνα όσο και για να στείλουν ένα μήνυμα στη Ρωσία να μην προσπαθήσει να σαμποτάρει οποιαδήποτε υποδομή της Βόρειας Θάλασσας.

Οι οικοδεσπότες στην πλατφόρμα - ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γίονας Γκαρ Στέρε και ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Άντερς Όπενταλ - ήταν όλοι χαμογελαστοί καθώς μετέφεραν τους δύο καλεσμένους τους 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον πυθμένα ενός από τα φρεάτια της πλατφόρμας. Αλλά πίσω από την καλοσύνη, υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει το ενεργειακό μέλλον.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία έχει εκτοπίσει τη Ρωσία από τη θέση της μεγαλύτερης πηγής φυσικού αερίου της Ευρώπης. Μαζί με τον κύριο όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου της, την κρατικά ελεγχόμενη Equinor, η Νορβηγία υποστηρίζει όλο και περισσότερο ότι είναι ο δημοκρατικός προμηθευτής επιλογής για την ήπειρο. Για χρόνια, προσπαθούσε να τοποθετηθεί ως ικανή να παρέχει βαρέλια πετρελαίου με ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα άνθρακα στον κόσμο (αν αυτό δεν είναι οξύμωρο). Τώρα, βρήκε αυτό το νέο επιχείρημα για να ξεχωρίσει από τους πιο αυταρχικούς προμηθευτές, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

"Είναι μια πραγματικότητα, μιλάει από μόνη της", δήλωσε ο Στέρε, καθώς ο άνεμος της Βόρειας Θάλασσας έπνεε τα λοίσθια της πλατφόρμας, επισημαίνοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Νορβηγία προμηθεύει πλέον το 30-40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. "Η Νορβηγία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, δημοκρατικός εταίρος και αυτό φέρνει σταθερότητα και προβλεψιμότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Η Equinor μπορεί να επενδύει στην αιολική ενέργεια και σε άλλες πράσινες τεχνολογίες, αλλά βλέπει επίσης ένα αξιοπρεπές μέλλον για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ο Όπενταλ δήλωσε με νόημα στην πλατφόρμα ότι η Troll θα συνεχίσει να παράγει και μετά το 2050, που είναι η ημερομηνία-στόχος για την ΕΕ ώστε να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία συνεχίζεται σχεδόν αμείωτη παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με ένα μικρό αριστερό κόμμα να μην ανοίξει νέες περιοχές κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Τον Ιανουάριο, το Όσλο προσέφερε έναν αριθμό ρεκόρ τεμαχίων σε υφιστάμενες περιοχές της Αρκτικής για εξερεύνηση από εταιρείες.

Η Ευρώπη είναι ευγνωμονούσα βραχυπρόθεσμα για την αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας κατά το περασμένο έτος. Η Φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε επανειλημμένα τους "φίλους μας" στη Νορβηγία ενώ βρισκόταν στην πλατφόρμα. Ωστόσο, ο γενικός σημερινός στόχος της ΕΕ είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές και έτσι θέλει να επιταχύνει την ώθησή της προς τις πράσινες τεχνολογίες, δίνοντας έμφαση σε αιολική ενέργεια και υδρογόνο και όχι στο φυσικό αέριο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. "Φυσικά, το μέλλον είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Αυτό οδηγεί σε κάποιες εντάσεις στις συζητήσεις. Άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Νορβηγίας και Ευρώπης λένε ότι η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να δεσμευτεί σε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Νορβηγία θα ήθελε επίσης ιδανικά να λάβει την έγκριση της ΕΕ για τα επιθετικά πετρελαϊκά της σχέδια στην Αρκτική, αναγνωρίζοντας ότι τώρα ίσως είναι η στιγμή της μέγιστης επιρροής της, δεδομένης της δίψας της Ευρώπης για φυσικό αέριο.

Ο Στέρε επιθυμεί να παρουσιάσει και μια διαφορετική πλευρά της Νορβηγίας. Η κυβέρνησή του μιλάει θερμά για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, παρόλο που η Νορβηγία υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες της Βόρειας Θάλασσας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, σε αυτό το θέμα.

Μιλά επίσης για τις προοπτικές της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Μια πρώτη προσπάθεια της Νορβηγίας σε αυτό απέτυχε. Όμως τώρα γίνονται διάφορες προσπάθειες, μεταξύ των οποίων και μία με τη συμμετοχή της Equinor στη Βόρεια Θάλασσα. Τέλος, η Νορβηγία προωθεί το υδρογόνο. Τελικά, θα πρόκειται για το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, πριν από αυτό, το Όσλο υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το μπλε υδρογόνο, όπου χρησιμοποιείται αέριο και ο άνθρακας συλλαμβάνεται και αποθηκεύεται.

"Όλα αυτά θα είναι το μέλλον- το φυσικό αέριο είναι η μεταβατική τεχνολογία", δήλωσε ο Στέρε. Μέσα σε λίγα χρόνια, πρόσθεσε ότι ίσως είναι δυνατόν να κατασκοπεύονται υπεράκτια αιολικά πάρκα σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από το Troll, ενώ ο άνθρακας μπορεί να διοχετεύεται στον πυθμένα της θάλασσας σε παρόμοια απόσταση.

Όμως, καθώς στέκεται σε μια πλατφόρμα που εξακολουθεί να κερδίζει περίπου 80 εκατ. δολάρια την ημέρα με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει η αίσθηση ότι η Νορβηγία δεν έχει κίνητρο να γυρίσει πρόωρα την πλάτη στη βιομηχανία που την έκανε πλούσια, ακόμη και καθώς το ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια αυξάνεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας αυτός θα παραμείνει επικερδής βραχυπρόθεσμα, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν η Νορβηγία κινείται αρκετά γρήγορα για το μακροπρόθεσμο μέλλον της.

*Από τους FT