Οι τρεις τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης της Elengy, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους από τις 6 Μαρτίου εξαιτίας των απεργιών που έχουν παραταθεί έως και για αύριο, 30 Μαρτίου. Αντιθέτως, ο έταιρος τερματικός σταθμός της χώρας, στην Δουνκέρκη, επαναλειτούργησε στις 15 Μαρτίου, με εξαίρεση μια μονοήμερη απεργία στις 28 Μαρτίου.
Η S&P Global ανέφερε ότι οι παρατεταμένες απεργίες οδήγησαν στην εκτροπή 17 φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατευθύνονταν στην Γαλλία, από τις 25 Μαρτίου, κυρίως προς την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένα άλλα ανακατευθύνθηκαν προς άλλους τερματικούς σταθμούς στην Ευρώπη, από την Γερμανία μέχρι την Τουρκία.
Πέραν των επιπτώσεων που έχουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία, στις τιμές της ενέργειας, την ανοδική τάση τους τροφοδοτεί και το κύμα ψύχους που έχει ενσκήψει τα τελευταία 24ωρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που αυξάνει τη ζήτηση φυσικού αερίου.
Κι ενώ τούτα συμβαίνουν σε επίπεδο αγοράς και τιμών, στο κομμάτι του policy making υπήρξαν εξελίξεις, καθώς οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τρίτη, 28 Μαρτίου, να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να σταματήσουν τις ρωσικές εταιρείες να προμηθεύουν με υγροποιημένο φυσικό αέριο την Ένωση, εμποδίζοντάς τις να συνάπτουν συμφωνίες χωρητικότητας υποδομών.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. πρότειναν οι νέοι κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου των «27» να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα οι κυβερνήσεις να μπορούν να αποτρέπουν, προσωρινά, τους εξαγωγείς αερίου από την Ρωσία και την Λευκορωσία να υποβάλλουν εκ των προτέρων προσφορές για χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές υποδομές προς τις οποίες κατευθύνουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η πρόταση μέλλει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει για αρκετούς μήνες.
Σημειώνουμε ότι παραδόσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι, στα 22 bcm, από περίπου 16 bcm το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. που ήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Εάν εγκριθεί, η πρόταση θα προσφέρει στα κράτη μέλη μια δίοδο για να σταματήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ρωσία, δίχως να χρειαστεί να καταφύγουν σε κυρώσεις.
Είναι ενδεικτικό της προτεραιότητας που έχει η υπόθεση για τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών ώστε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Καντρί Σίμσον, προέτρεψε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην υπογράψουν νέες συμφωνίες προμήθειας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου όταν λήξουν οι υφιστάμενες συμβάσεις τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα αιτήματα δεν είναι δεσμευτικά, δεδομένου ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και το LNG δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της Ε.Ε. η οποία έχει απαγορεύσει, μόνο, τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης μέσω θαλάσσης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επικοινώνησε τηλεφωνικά, αργά χθες το βράδυ, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των μεταφορών φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την χώρα-μέλος της Ε.Ε., καθώς και για μια ενδεχόμενη διμερή συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Σε δήλωσή του, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Νόβακ τον διαβεβαίωσε ότι παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η ρωσική πλευρά θα είναι σε θέση να εκτελέσει εργασίες συντήρησης στον αγωγό Turkstream. "Με αυτό τον τρόπο, ο εφοδιασμός της Ουγγαρίας με φυσικό αέριο θα συνεχιστεί χωρίς διακοπές", τόνισε.
Όπως προβλέπει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2021 και έχει 15ετή ισχύ, η Ουγγαρία λαμβάνει 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως από την Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Turkstream.