Η πτώση των διεθνών τιμών του αργού που έφθασε αρχικά στο 4% τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανακόπηκε στη συνέχεια, με τη διόρθωση να περιορίζει αυτή την ώρα (15:30) τις απώλειες στα επίπεδα του 2,40-2,45%.
Έτσι, τα futures του Brent, του διεθνούς benchmark διαπραγματεύονται στα όρια διακύμανσης των 74 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή διαπραγμάτευσης της αμερικανικής ποικιλίας, WTI κυμαίνεται πέριξ των 68 δολαρίων ανά βαρέλι.
Οι ανησυχίες για την Deutsche Bank εντάθηκαν από το πρωί σήμερα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones να σημειώσει απώλειες άνω των 300 μονάδων.
"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται πιέσεις καθώς το κόστος χρηματοδότησης εκτινάσσεται στα ύψη", δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής μετοχικής στρατηγικής της Saxo Bank.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται έντονα τα προβήματα στον ενεργειακό τομέα της Γαίας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης για 16η ημέρα, απεργιακής κινητοποίησης των συνδικάτων Ήδη σήμερα παρατηρήθηκαν διαταραχές στον εφοδιασμό αρκετών πρατηρίων καυσίμων, ενώ υπήρξαν προβλήματα στη λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστηρίων πετρελαίου και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, καθώς και στη συντήρηση των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό της διαταραχής που έχει υπάρξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Γαλλία το ότι έχει εμποδιστεί αρκετές φορές η αποστολή διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από τα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες, ακόμη και αν ορισμένες εγκαταστάσεις διύλισης λειτούργησαν με μειωμένη ροή.
Παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού με ντίζελ, τόσο στην Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των τιμών του αργού της Βόρειας Θάλασσας και της Νιγηρίας που αυξάνουν, με τη σειρά τους, τις τιμές spot του ντίζελ σε επίπεδα πάνω από την προθεσμιακή τιμή.
Τα προβήματα αναμένεται να συνεχιστούν και να ενταθούν καθώς τα συνδικάτα έχουν παρατείνει την απεργία στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που διαχειρίζεται η Elengy, θυγατρική της Engie, έως και τις 27 Μαρτίου.