Η Ελβετική Ομοσπονδία, ιδρυθείσα το 1815 με την βοήθεια του Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργού εξωτερικών της Ρωσσικής αυτοκρατορίας, στο συνέδριο της Βιέννης εβασίσθη σε δύο άξωνες: Την ουδετερότητα και το Τραπεζικό απόρρητο. Αμφότερα επλήγησαν τελευταίως - ίσως καιρίως. Η χρεωκοπία της Κρεντί Σουΐς ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των «αποκρύφων 

Τραπεζών» της Ελβετίας, που έβαλαν οι Αμερικανοί. Έτοιμοι από καιρό (*). Όπως έγραφε χθές η Γώλλ Στρήτ Τζώρναλ «Δεν ήταν ακριβώς η ΚΣ που εχρειάζετο διάσωση αλλά η ίδια η Ελβετία». Η κρίσις απειλούσε την εθνική ταυτότητα των Ελβετών, βασισμένη στη διαφύλαξη του πλούτου των (άλλων) εθνών»!

Πράγματι, εις οιανδήποτε άλλη χώρα, στάσις πληρωμών μιάς Τραπέζης θα ήταν ένα πτωχευτικό επεισόδιο. Στην Ελβετία το γεγονός έχει υπαρξιακή σημασία. Επί δύο αιώνες, το Ελβετικό μοντέλο εστηρίχθη στην ασφάλεια των αποταμιευμάτων όταν τοποθετούντο σε τράπεζες της Ελβετίας.

Αυτή η παράδοση διεψεύσθη με την χρωκοπία της δευτέρας εις μέγεθος Τραπέζης της χώρας της ΚΣ που ιδρύθη πρό 167 ετών αλλά εξηγοράσθη με… «σκόντο» 60% από την «Ουνιόν Μπάνκ Σουϊς» (η μετοχή της οποίας έπεσε 3% εχθές 22.3.23). Παρά την έγχυση 50 δις. $ από την κεντρική Ελβετική Τράπεζα δια την διάσωση της ΚΣ, εχρειάσθη η διαβεβαίωση της Ελβετικής κυβερνήσεως ότι η ΚΣ δεν θα αφεθή «να πτωχεύσει»!

-Αδιανόητο μέχρις πρότινός.

Έτερον απίστευτο γεγονός «άχρι τούδε» – έ, με κάποιες εξαιρέσεις (*) από 80ετίας – η Ελβετία προεσεφέρθη να εφοδιάσει με πολεμοφόδια την Ουκρανία στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσσίας. Μπορεί αυτό να θεωρηθή ένδειξη αλληλεγγύης του Ελβετικού λαού στο αντιστεκόμενο στη Ρωσσική εισβολή Ουκρανικό έθνος αλλά για τους διπλωμάτες σημαίνει κάτι διαφορετικό: την ματαίωση της παραδοσιακής ουδετερότητος της Ελβετίας – κάτι που έσπευσαν να σημειώσουν αμέσως οι Ρώσσοι, εγγυητές προ 200 ετών περίπου της Ελβετικής ουδετερότητος.

Αμερικανοί και Ρώσσοι συνεπώς τάβαλαν με το μικρό έθνος των Άλπεων που κατέστη συν τω χρόνω «ενοχλητικό» με την συμπεριφορά του. Το μέν απόρρητο των Τραπεζικών καταθέσεων, το δε η εσωστρέφια της Ελβετικής βιομηχανίας που τελικώς εγκαταλήφθη χάριν του ΝΑΤΟ μετέβαλε την συνήθη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Δεν πέρασε πολύς χρόνος από τότε που ένας συνταγματάρχης ε.α.(**) του Ελβετικού στρατού μου δήλωσε ότι «ο Ελβετικός παράδεισος - αν ποτέ υπήρξε - τελείωσε οριστικώς»!

-Λέτε να ήξερε κάτι που εμείς αγνοούσαμε;

Κώστας Κόλμερ

(*) Ο Πώλ Βόλκερ ηγωνίσθη να σώσει τον χρυσό των Εβραίων, κατατεθειμένο σε Ελβετικές Τράπεζες. Εις μάτην.

(**) Διαρκούντος του β’ παγκ. πολέμου η Ελβετική πόλις Έρλικον βομβαρδίσθη από την Αμερικανική στρατηγική αεροπορία… «κατά λάθος» διότι συνέβη να κατασκευάζει όργανα ακριβείας διά την «Λούφτβάφε», την αεροπορία του 3ου Ράϊχ.

(***) Ανώτατος βαθμός του Ελβετικού στρατού εν καιρό ειρήνης.

Διαβάστε ακόμα