Μια Ακατανόητη Σπουδή

Μια Ακατανόητη Σπουδή
των Γιάννη Μιχαήλ* και Μιλτιάδη Λάζογλου**
Πεμ, 16 Μαρτίου 2023 - 17:16

Σε κάθε κράτος δικαίου οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση οφείλει να είναι αποτέλεσμα ευρύτατης και ουσιαστικής διαβούλευσης. Οι τέσσερις ημέρες (εντός τριημέρου αργιών!) στις οποίες τέθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου καθώς και τα 120 και πλέον άρθρα (συνολικά ξεπερνούν τα 260) που προστέθηκαν προκαλούν προβληματισμό και απογοήτευση

Η πολυπλοκότητα δε των ετερόκλητων διατάξεων του εν λόγω σχεδίου νομού επιβάλλει την ευρύτατη και ουσιαστική διαβούλευσή τους. Τουναντίον, κατάπληξη έχει προκαλέσει η εσπευσμένη εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή του αμφισβητούμενου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Το σχέδιο νόμου παρέχει υπερβολικά κίνητρα χωροθέτησης και λειτουργίας σε τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιβαρύνει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις καθώς και περιοχές του δικτύου Natura 2000. Ενδεικτικά, κάποιες, μεταξύ πολλών, κραυγαλέες περιπτώσεις:

• Η δυνατότητα που παρέχεται στον υπ. Περιβάλλοντος να «διορθώνει» (συνήθως διευρύνοντας) τα όρια οικισμών, σε αντίθεση με την πάγια νομολογία του ΣτΕ που προβλέπει ως προϋπόθεση την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

• Η δυνατότητα «νομιμοποίησης» παράνομων δρόμων ή διάνοιξης νέων μέσω των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, ώστε να καταστεί οικοδομήσιμη η έκταση ενός ιδιώτη που θα υλοποιήσει στρατηγική επένδυση, ενώ η νομολογία του ΣτΕ απαιτεί τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του οδικού δικτύου.

• Η δυνατότητα συμπερίληψης πρόσθετων κατηγοριών τουριστικών εγκαταστάσεων σε αυτές που μπορούν να χωροθετηθούν σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τον αιγιαλό, διάταξη που έτσι κι αλλιώς καταστρατηγεί τον αδόμητο χαρακτήρα και αγνοεί κατάφωρα τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

• Η δυνατότητα κατασκευής τουριστικών χωριών εκτός από δημόσιες και σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.

Από το 2020 η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για τη μη έγκαιρη θεσμοθέτηση των αναγκαίων στόχων διατήρησης και μέτρων διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Oι προτεινόμενες αλλαγές θα επιφέρουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι πολλές από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η κρισιμότητα και η σημασία της φύσης και του πολιτισμού της χώρας μας επιβάλλουν τη συζήτηση του θέματος με ηρεμία και νηφαλιότητα την επαύριον των επερχόμενων εκλογών.
 
* Ο δρ Γιάννης Μιχαήλ είναι αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
* Ο δρ Μιλτιάδης Λάζογλου είναι χωροτάκτης-πολεοδόμος, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Διαβάστε ακόμα