Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 6 Μαρτίου και 12 Μαρτίου 2023 ανήλθε στα €121,09/MWh, δηλαδή μειωμένη

σε ποσοστιαία βάση κατά 20,31% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €220,20/MWh και στα €40,64/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (6/3) φτάνοντας τα €142,65/MWh.

         

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού (-4%) και η υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (+43%) άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε πτώση, παραμένοντας κάτω από τις 0,9 TWh (863 GWh). Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 928 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (65 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 51 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 43%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 358 GWh, σημειώνοντας άνοδο 43% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα μόλις 15,5 GWh (-5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 211 GWh καλύπτοντας το 25% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 136 GWh κάλυψε το 16% της ζήτησης ηλεκτρισμού.