Το Περού προχωρά στην άντληση περισσότερου πετρελαίου μέσω ενός διαβόητου αγωγού με διαρροές που διασχίζει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, παρόλο που αναγνωρίζει ότι θα συνεχίσει να είναι ένας χαμένος λογαριασμός. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos del Peru, ένας μικροσκοπικός παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή στον Αμαζόνιο, έναν βιότοπο που θεωρείται κλειδί

από τους επιστήμονες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά φιλοξενεί και τα αποθέματα του Περού. Μέχρι το 2026, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παράγει περίπου 22.500 βαρέλια την ημέρα στο τροπικό δάσος, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν με έναν αγωγό που παρουσιάζει διαρροή μέσω του Αμαζονίου και των Άνδεων στην έρημη ακτή του Περού για να διυλιστούν.

"Έχουμε κάποιους υπολογισμούς για περίπου 30.000 βαρέλια την ημέρα που πρέπει να αντληθούν για να βγάλουμε τα έξοδά μας", δήλωσε ο Tomas Diaz del Aguila, στέλεχος της Petroperu, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι είναι απίθανο η Petroperu να βγάλει κέρδος από τον αγωγό με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις της.

Το Περού διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα του Αμαζονίου μετά τη Βραζιλία.

Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου κοιτάζει προς πιο πράσινες πηγές καυσίμων, το Περού τα τελευταία χρόνια έχει επιδιώξει να αναπτύξει την Petroperu ώστε να μπορεί να διυλίζει και να παράγει ξανά πετρέλαιο. Η Petroperu κατασκεύασε πρόσφατα ένα διυλιστήριο Talara αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα αναζητά αργό πετρέλαιο που μπορεί να αντλήσει για να το τροφοδοτήσει.