Κέρδη - ρεκόρ για το 2022 ανακοίνωσε σήμερα η Eni, λόγω των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, και παρ’ ότι τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, για το σύνολο του περασμένου έτους ανήλθαν στα πρωτόγνωρα επίπεδα στην ιστορία της ιταλικής πετρελαϊκής των 13,3 δισ., ευρώ

Αναφορικά με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eni το τέταρτο τρίμηνο, αυτά διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολ.), σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,6 δισ. ευρώ. Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός είδε τα κέρδη του να «εκτοξεύονται» το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ το κόστος της ενέργειας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα είναι μακροπρόθεσμος, κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές υψηλά για τα επόμενα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Claudio Descalzi , η απάντηση στην ενεργειακή κρίση καθοδήγησε, σε μεγάλο μέρος, την απόδοση των δραστηριοτήτων στον τομέα φυσικού αερίου της Eni.

Η Eni έχει δεσμευτεί να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιταλίας, εξασφαλίζοντας προμήθειες φυσικού αερίου από την Αφρική, με σκοπό να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα κέρδη από τις έρευνες και την παραγωγή, προ φόρων και τόκων, αυξήθηκαν περισσότερο από 70%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 16,4 δισ. ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι χρωστά επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ σε φόρους λόγω των νέων εισφορών, εκ των οποίων είχε ήδη καταβάλει 1 δισ. ευρώ το 2022.

Όπως και οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της, η Eni βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών της.

Πέρυσι ανέβαλε την αρχική δημόσια προσφορά της λιανικής και των ΑΠΕ, επικαλούμενη κακές συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, ο Descalzi είπε ότι η μονάδα της, γνωστή ως Plenitude, έχει ακόμα τη δυνατότητα να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στα 2,2 GW κατά τη διάρκεια του 2022. Η εταιρεία αναμένει ότι θα αυξηθεί σε 6 GW έως το 2025 και 15 GW έως το 2030.

Η Eni αναμένεται σήμερα να δημοσιοποιήσει την επιχειρηματική της στρατηγική για την περίοδο 2023-2026, με επίκεντρο τις πιθανές επαναγορές μετοχών.