Η κεφαλαιποίηση της BP ξεπέρασε την Παρασκευή τα 100 δισ. βρετανικές λίρες (121 δισ. δολ.) για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, καθώς οι μέτοχοι επιβραβεύουν την επιστροφή της εταιρείας στα ορυκτά καύσιμα, που αποτελούσαν παραδοσιακά το ισχυρό χαρτί της

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός έχει δει τη μετοχή του να κερδίζει περι το 19% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από την ανακοίνωση, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ετήσιων κερδών - ρεκόρ, μετά τη στρατηγική στροφή του στην εξόρυξη περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο, παρά την αρνητική επίδραση αυτής της κίνησης στους στόχους του σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση της BP καλωσορίστηκε από τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στο παρελθόν τιμηρήσει ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες για την προσπάθεια διαφοροποίησης της δραστηριότητάς τους προς τις λιγότερο κερδοφόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κεφαλαιοποιήσεις των ευρω-γιγάντων υπολείπονται των αντίστοιχων των αμερικανικών κολοσσών Exxon Mobil και Chevron, που διατηρούν ακόμη την έμφασή τους στα ορυκτά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τιμή της μετοχής της BP είχε σημειώσει πρωτοφανή βουτιά. Είχε βρεθεί μάλιστα χαμηλότερα από μεγάλες δυνάμεις στον χώρο των ανανεώσιμων, όπως οι Orsted, Iberdrola και Enel.

Με το αργό πετρέλαιο να έχει ανακάμψει, οι μεγάλες πετρελαϊκές φαίνονται έτσι να αντεπιτίθενται, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

(από capital.gr)