Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν το 2022 τα κέρδη της ΒΡ, αγγίζοντας τα 27,65 δις δολ., συνεχίζοντας την εφετινή αλυσίδα υπερκερδών που επιφύλαξε για τις μεγάλες πετρελαϊκές (Shell, Exxon Mobil, Chevron) η χρονιά που πέρασε λόγω της εκτίναξης που προκάλεσε στις τιμές των καυσίμων ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έτσι, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός υπερδιπλασίασε πέρυσι τα κέρδη του 2021, που είχαν ανέλθει σε 12,8 δις δολ., ξεπερνώντας και το ρεκόρ του 2008, οπότε τα κέρδη της BP, είχαν ανέλθει σε 26,3 δις δολ.

Αναφορικά με το τέταρτο τρίμηνο του ’22, η BP σημείωσε καθαρά κέρδη 4,8 δις δολ. Στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, για το οποίο οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 4,7 δις δολ. για τη βρετανική εταιρεία, τα επηρεάστηκαν αρνητικά από την ασθενέστερη δραστηριότητα εμπορίας φυσικού αερίου, το υψηλότερο κόστος συντήρησης των διυλιστηρίων αλλά και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, το καθαρό χρέος του εν λόγω τριμήνου μειώθηκε στα 21,4 δισ. δολάρια, από 30,6 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία αύξησε το μέρισμά της κατά 10%, στα 6,61 σεντ ανά μετοχή, ενώ τον Ιούλιο του 2020, υπό το βάρος των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και της ελαττωμένης ζήτησης που προκάλεσαν, μείωσε το μέρισμά της στα 5,25 σεντς για πρώτη φορά σε μια δεκαετία μετά την πανδημία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει την επαναγορά μετοχών αξίας 2,75 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες μετά την αγορά μετοχών αξίας 11,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bernard Looney έκανε λόγο για «ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων». «Πρώτα από όλα, ελπίζω να μπορείτε να δείτε μια εταιρεία που αποδίδει καλά, αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται. Είχαμε την υψηλότερη αξιοπιστία των λειτουργιών μας στην ιστορία μας, είχαμε το χαμηλότερο κόστος παραγωγής τα τελευταία 16 χρόνια, επομένως η ίδια η επιχείρηση λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε στο CNBC.

«Δεύτερον, κλίνουμε στη στρατηγική μας σήμερα. Ανακοινώνουμε έως και 8 δισ. δολάρια περισσότερες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση αυτή τη δεκαετία και έως και 8 δισ. δολάρια επιπλέον σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομικής προσιτότητας της ενέργειας αυτή τη δεκαετία», πρόσθεσε. «Και τρίτον, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε χρήματα στους μετόχους μας».