Το Ναυτικό της Βραζιλίας Βύθισε Τελικά το Αεροπλανοφόρο- Τοξική Βόμβα στον Ατλαντικό

Το Ναυτικό της Βραζιλίας Βύθισε Τελικά το Αεροπλανοφόρο- Τοξική Βόμβα στον Ατλαντικό
energia.gr
Δευ, 6 Φεβρουαρίου 2023 - 08:20

Παρά τη θύελα αντιδράσεων που είχε ξεσηκώσει η απόφαση της Βραζιλίας να ξεφορτωθεί με τον πιο ανεύθυνο περιβαλλοντικά τρόπο το αεροπλανοφόρο- τοξική βόμβα São Paolo, τελικά το πολεμικό ναυτικό βύθισε το πλοίο στον Ατλαντικό. Η διαδικασία έγινε βραδυ της Παρασκευής κα το επί 35 έτη αεροπλανοφόρο της Γαλλίας Foch που πουλήθηκε για ελάχιστο τίμημα το 2000 στη Βραζιλία και μετονομάστηκε σε São Paolo, βρίσκεται πλέον στο βυθό

του ωκεανού. Πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή με τα τοξικά κατάλοιπα του πλοίου να απελευθερώνονται στη θάλασσα και στη συνέχεια όπου τα παρασύρουν τα ρεύματα. 

Το Foch και μετέπειτα Sao Paolo σε απογραφή των αρχών της Βραζιλίας αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν μόνο 9,6 τόνοι αμιάντου. Ωστόσο, το αδελφό πλοίο του Foch, το Clemenceau, περιείχε τουλάχιστον 600 τόνους από αυτό το καρκινικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για πυροπροστασία και ηχομόνωση.

 Αλλωστε ήταν ένα πλοίο συμμετείχε στις διεξαγωγή των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκεανό τη δεκαετία του 1960.

Ηταν τέτοια τα στοιχεία για τα υλικά που υπήρχαν σε αυτό που ενώ το 2021,που όταν πωλήθηκε για διάλυση στο τουρκικό διαλυτήριο πλοίων SÖK Denizcilik και ξεκίνησε το ταξίδι του (στις 4 Αυγούστου 2022) με ρυμουλκά όταν έφτασε στο Γιβραλτάρ, το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η είσοδος του αεροπλανοφόρου στα ύδατα της χώρας δεν θα ήταν δυνατή, μετά την γνωστοποίηση μιας νέας έκθεσης απογραφής επικίνδυνων υλικών.

Το πλοίο επέστρεψε στη Βραζιλία αλλά οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό του και η μόνη λύση που βρήκε τελικά το υπουργείο Αμυνας της χώρας είναι να το βυθίσουν 300 χιλιόμετρα ανοιχτα της Βραζιλίας. 

Για τις περιβαντολλογικές οργανώσεις Βραζιλίας και Γαλλίας πρόκειται για μια καταστροφική ενέργεια, λόγω των τοξικών επιπτώσεων που θα προκληθούν, με την απαλευθέρωση αμιάντου, λαδιών, βαφών, PCBs, κλπ. 

 

Διαβάστε σχετικά εδώ