Η Βραζιλία Σχεδιάζει να Βυθίσει ένα Παλιό Αεροπλανοφόρο-Τοξική Βόμβα στον Ατλαντικό (Video)

Η Βραζιλία Σχεδιάζει να Βυθίσει ένα Παλιό Αεροπλανοφόρο-Τοξική Βόμβα στον Ατλαντικό (Video)
energia.gr
Παρ, 3 Φεβρουαρίου 2023 - 08:21

Το Ναυτικό της Βραζιλίας σχεδιάζει να βυθίσει το αεροπλανοφόρο του Σάο Πάολο και μαζί τα επικίνδυνα υλικά που περιέχει παρά τις διαμαρτυρίες του υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας. Η μοίρα του πολεμικού πλοίου βρισκόταν σε αδιέξοδο από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022, όταν επέστρεψε στη Βραζιλία μετά από ένα ματαιωμένο ταξίδι στην Τουρκία, όπου πήγε για να διαλυθεί, αλλά μόλις διαπιστώθηκε τι περιέχει επέστρεψε πίσω.

Στις 13 Ιανουαρίου 2022, μια νέα επιθεώρηση του Σάο Πάολο διαπίστωσε μια νέα παραβίαση και μια αύξηση στη διάβρωση και την είσοδο υδάτων σε σύγκριση με την τελευταία εξέταση που πραγματοποιήθηκε τέσσερις μήνες πριν.

Ο βραζιλιάνικος στρατός εξετάζει τώρα την ελεγχόμενη βύθιση του αεροπλανοφόρου μήκους 266 μέτρων στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπως αναφέρει η τοπική καθημερινή εφημερίδα Folha de São Paulo. Το Sao Paulo βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανοιχτά του Suape Port, στην πολιτεία Pernambuco της ανατολικής Βραζιλίας. Με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε να ελλιμενιστεί στο λιμάνι.

Αν και η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού, η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την πιθανή περιβαλλοντική ζημιά.

Το NAe A-12 Sao Paulo ξεκίνησε τη ζωή του ως Foch, ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο κλάσης Clemenceau, που ναυπηγήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τέθηκε σε λειτουργία το 1963. Το πλοίο λειτουργούσε μια πτέρυγα μεταφοράς 40 μαχητικών (Dassault Etendard και στη συνέχεια Super-Etendard) .

Το 2000, πουλήθηκε στη Βραζιλία για 12 εκατομμύρια ευρώ, χρησιμεύοντας ως ναυαρχίδα του Marinha do Brasil (το Ναυτικό της Βραζιλίας) με έναν στολίσκο 22 μαχητικών A-4 Skyhawk.

Το 2017, αποσύρθηκε από την υπηρεσία και παροπλίστηκε ένα χρόνο αργότερα. Το 2021, ο αερομεταφορέας πωλήθηκε για διάλυση στο τουρκικό διαλυτήριο πλοίων SÖK Denizcilik.

Το ταξίδι του ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου 2022, όταν το αεροπλανοφόρο έφυγε από το Ρίο ντε Τζανέιρο ρυμουλκούμενο από το ολλανδικό ρυμουλκό Alp Centre. Κατευθυνόταν προς το ναυπηγείο στην Αλιάγα, στη δυτική ακτή της Τουρκίας, όπου επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί.

Ωστόσο, στις 26 Αυγούστου 2022, καθώς το πλοίο και το ρυμουλκό του βρίσκονταν στα ανοιχτά των ακτών του Μαρόκου και ετοιμάζονταν να εισέλθουν στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω Γιβραλτάρ, η συνοδεία σταμάτησε.

Σε επίσημη δήλωση, το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η είσοδος του αεροπλανοφόρου στα ύδατα της χώρας ανεστάλη, μετά την γνωστοποίηση μιας νέας έκθεσης απογραφής επικίνδυνων υλικών.

Ένας αρχικός κατάλογος επικίνδυνων υλικών (IHM) που διαβιβάστηκε από τη Βραζιλία στην Τουρκία κρίθηκε αμφίβολος, με σημαντικές διαφορές στην ποσότητα των επικίνδυνων υλικών που εντοπίστηκαν σε σύγκριση με πλοία της ίδιας κατηγορίας και περιόδου.

Τι περιέχει το Σάο Πάολο;

Στην απογραφή τους, οι αρχές της Βραζιλίας ανέφεραν μόνο 9,6 τόνους αμιάντου. Ωστόσο, το Clemenceau, το αδελφό πλοίο του Foch, περιείχε τουλάχιστον 600 τόνους από αυτό το καρκινικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για πυροπροστασία και ηχομόνωση.

Το Ναυτικό της Βραζιλίας ισχυρίζεται ότι ένα μέρος του αμιάντου αφαιρέθηκε όταν το Foch ήταν ακόμα σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό.

«Τη δεκαετία του 1990, το Γαλλικό Ναυτικό πραγματοποίησε εκτεταμένη απομάκρυνση από τα διαμερίσματα πρόωσης, καταπέλτη, βοηθητικών μηχανημάτων και γεννητριών ντίζελ, με αποκορύφωμα την αφαίρεση περίπου 55 τόνων αμιάντου», ανέφερε η Marinha do Brasil σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην AeroTime. όταν το πλοίο ακινητοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. «Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο αμίαντος που υπάρχει σήμερα στην πρώην NAe Sao Paulo δεν παρουσιάζει κινδύνους για την υγεία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Εκτός από τον αμίαντο, η ΜΚΟ Ban Abestos France σημείωσε ότι η Foch συμμετείχε στην εξασφάλιση των γαλλικών ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό Ωκεανό τη δεκαετία του 1960.

«Η παρουσία 170 τόνων βαφής μολύβδου/καδμίου που θα μπορούσε να συγκρατήσει ραδιενεργή μόλυνση, καθώς και η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την προηγούμενη αφαίρεση ραδιενεργού εξοπλισμού, εγείρουν φόβους ότι το πλοίο είναι μολυσμένο παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο», έγραψε η ΜΚΟ στο μία δήλωση.

Τέλος, η αρχική έρευνα δεν ανίχνευσε PCB, ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε συνήθως στη μόνωση τη δεκαετία του 1950 πριν απαγορευθεί διεθνώς τη δεκαετία του 1970 επειδή ήταν εξαιρετικά καρκινογόνο. Εκεί πάλι βρέθηκαν 165 τόνοι PCB στο Clemenceau.