Τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της κατάγραψε το 2022 η βρετανική πετρελαϊκή ενέργειας - κολοσσός «Shell». Ειδικότερα, η εταιρεία σημείωσε κέρδη ύψους 39,9 δις δολ., ξεπερνώντας και το ρεκόρ των 31 δις δολ. του 2008. Βασική αιτία της κερδοφορίας η έκρηξη τιμών ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η άνοδος της ζήτησης μετά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, η ανακοίνωση προκάλεσε προκαλώντας την οργή του κοινού που θεώρησε τα υπερκέρδη ως «προσβολή». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ρεκόρ κερδών ανακοίνωσε χθες και η ExxonMobil, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και του Λευκού Οίκου

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter πως το μοναδικό πράγμα «που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη». «Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές, είναι καιρός και οι Big Oil να κάνουν αυτό που αναλογεί σ’ αυτές», έγραψε στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις πετρελαϊκές για κερδοσκοπία. Εξάλλου και οι σημερινές ανακοινώσεις της Shell είναι βέβαιο ότι θα εντείνουν την πίεση στις κυβερνήσεις για περαιτέρω αύξηση των φόρων στον πετρελαϊκό κλάδο.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της Shell, o τζίρος της αυξήθηκε κατά 46%, στα 381,3 δισεκ. δολάρια, ενώ σημείωσε επίσης κέρδη ρεκόρ 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από τη διαπραγμάτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Σκοπεύουμε να παραμείνουμε πειθαρχημένοι ενώ παρέχουμε συναρπαστικές αποδόσεις για τους μετόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan στην πρώτη του δήλωση σχετικά με κερδοφορία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 1η Ιανουαρίου.

Η εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στα ισχυρά περιθώρια διύλισης και στις ισχυρές συναλλαγές

Τα κέρδη από το τμήμα LNG έφθασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ, ενισχυμένα από τα ισχυρά συνολικά κέρδη από τις συναλλαγές λόγω της αστάθειας της τιμής του φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε απώλεια και απότομη πτώση του όγκου υγροποίησης λόγω διακοπών στις εγκαταστάσεις LNG.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των πετρελαϊκών, και δη της βρετανικής Shell, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα κατηγορεί τον Συντηρητικό πρωθυπουργό Rishi Sunak ότι δεν έκανε αρκετά.

«Η κυβέρνηση αφήνει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη με την άρνησή τους να εφαρμόσουν έναν κατάλληλο φόρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα κλιματικής πολιτικής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Η Shell είπε ότι αναμένει να επιβαρυνθεί με περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογιστικές δαπάνες που σχετίζονται με τις απροσδόκητες εισφορές το 2022 και ότι θα πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε φόρο μετρητοίς στη Βρετανία φέτος.