Μεταγραφή από το εξωτερικό είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Ανώτερος Διευθυντής Πωλήσεων για τη Νότια Ευρώπη (Senior Sales Manager) στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (European Energy Exchange-EEX), αναλαμβάνει από τον Μάρτιο τη θέση του CEO στο EnEx Group, που παραμένει κενή εδώ και έξι μήνες

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η επιλογή του επιβλήθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που μαζί με το Χρηματιστήριο Κύπρου και την EBRD ελέγχουν το 51% του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 
Ο κ. Παπαγεωργίου απασχολείται στα γραφεία του EEX στο Μιλάνο και όχι στην έδρα του, τη Λειψία της Γερμανίας. Είναι στέλεχος στο EEX από το 2017, αρχικά, ως Key Account Manager στις αγορές Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη συνέχεια ως Διευθυντής Πωλήσεων και από το 2020 ως Ανώτερος Διευθυντής Πωλήσεων.

Η αγορά υποδέχθηκε την επιλογή του κ. Παπαγεωργίου με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, όπως ειπώθηκε, «από τα σχέδια και τη δουλειά του θα κριθεί». Ωστόσο, ο νέος CEO του EnEx έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για τις απόψεις του, που φαίνεται ότι δεν συνάδουν με την κυβερνητική γραμμή σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο energypress.gr, είχε ταχθεί κατά του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, μέτρο το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ε.Ε. και θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά.

«Διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες ως προς αυτό», είχε πει λίγες μέρες πριν από τη συγκεκριμένη συμφωνία. «Μιλώντας στην ουσία του πράγματος, πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά τεχνητό. Η φυσική αγορά δεν σημαίνει ότι θα σεβαστεί το πλαφόν που θέτει η Ευρώπη. Για να το πούμε με ένα παράδειγμα, είναι σαν να παίζει η ομάδα σου ποδόσφαιρο και να χάνει και εσύ να κλείνεις την τηλεόραση, γεγονός όμως που σε τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή να νικήσει ή να χάσει η ομάδα σου», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Στην προκειμένη περίπτωση, ας πούμε ότι θα χάσει και απλώς εσύ δεν το είδες. Επομένως για να επιστρέψουμε στα ενεργειακά, η θέσπιση ενός πλαφόν είναι κάτι το τεχνητό, με άμεσες συνέπειες στην αγορά και την προμήθεια LNG και εννοείται δεν ξέρουμε τι αντίκτυπο θα έχει κάτι τέτοιο στην "επόμενη μέρα", όταν πια αρθεί αυτό το πλαφόν».

Να θυμίσουμε ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο υποστήριξε σθεναρά η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τώρα πώς γίνεται και ο νέος CEO του EnEx εκτιμά ότι το πλαφόν θα επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό της αγοράς, αυτό είναι ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες.

Σε κάθε περίπτωση, με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου κλείνει μία εκκρεμότητα μηνών, μετά την παραίτηση του καθηγητή Γιώργου Ιωάννου, τον περασμένο Ιούλιο. Η αναζήτηση του αντικαταστάτη του, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, εξώθησε στα άκρα το διχαστικό κλίμα ανάμεσα στους μετόχους του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με το 49% (ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΣΦΑ) να επιδιώκει συναινετικές λύσεις, χωρίς αποτέλεσμα.

Η αποκορύφωση σημειώθηκε στην επαναληπτική γενική συνέλευση, με το 51% να επιβάλλει τη διατήρηση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου και τώρα και τον νέο CEO.

(από euro2day.gr)