Η Εύθραυστη Ισορροπία των Τιμών του Πετρελαίου και οι Προοπτικές της Ζήτησης έως το 2035

Η Εύθραυστη Ισορροπία των Τιμών του Πετρελαίου και οι Προοπτικές της Ζήτησης έως το 2035
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 30 Ιανουαρίου 2023 - 15:37

Σταθερά στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 86 και 87 δολάρια το βαρέλι κινείται και σήμερα η τιμή των futures του πετρελαίου Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Φεβρουαρίου, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI βαίνει στα όρια των 77 δολαρίων ανά βαρέλι

Η συγκράτηση των τιμών του αργού σε αυτά τα σχετικώς ήπια επίπεδα, για τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, δεν σημαίνει πως έχει παρέλθει ο κίνδυνος για μια νέα εκτόξευσή τους στους μήνες που έπονται. Και τούτο, καθώς οι traders εικάζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα σπεύσει οσονούπω και σε κάθε περίπτωση, ενδεχομένως, από τον Μάρτιο, να διακόψει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων της, εξέλιξη που θα μπορούσε να εξωθήσει σε ένα νέο ανοδικό κύκλο τις τιμές του πετρελαίου, ακριβώς λόγω αντίστροφης σχέσης που τις  διέπει σε σχέση με το κόστος δανεισμού χρήματος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η Fed ενδέχεται να μεταβάλει τη νομισματική πολιτική της τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες φανερώνουν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Πάντως, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θεωρείται βέβαιο ότι θα προβεί σε ένα ακόμη κύκλο ανόδου των επιτοκίων αναφοράς της εντός της εβδομάδας, αν και όπως εκτιμά η αγορά οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες, ήτοι στις 25 μονάδες βάσης.

Σημειώνουμε ότι η σχετική άνοδος των τιμών του αργού από την περασμένη εβδομάδα, οφείλεται στην ανακοίνωση θετικών οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ, με την υπουργό Οικονομικών της χώρας να σπεύδει, όμως, να προειδοποιήσει ότι η ήπια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων απέχει πόρρω από το να εκληφθεί ως βέβαιη και ως εκ τούτου, παραμένει ο κίνδυνος περαιτέρω ύφεσης.

(Διακύμανση τιμών Brent τελευταίου μήνα. Πηγή: FT.com) 

Υπό το φως των όσων αναμένει η αγορά στο χώρο της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, αφενός και αφετέρου, μια πιο επιθετικού χαρακτήρα αναστροφή της νομισματικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα, είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του αργού σε ένα νέο ανοδικό σπιράλ.

Όσο θα υπάρχουν τα ερωτηματικά για την προσφορά από πλευράς Ρωσίας και για τη ζήτηση από πλευράς Κίνας, όλα θα είναι ανοικτά στο μέτωπο των τιμών του αργού, εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, στο πρόσφατο Energy Outlook 2023 της ΒΡ αναφέρεται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μεταξύ του τέλους της δεκαετίας που διανύουμε και της αρχής της δεκαετίας του 2030, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιταχύνει τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών τους, εντάσσοντας υψηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια προτού αρχίσει να μειώνεται, εν μέρει λόγω της μειωμένης χρήσης του αργού στις οδικές μεταφορές, καθώς τα οχήματα θα γίνονται πιο αποδοτικά και θα τροφοδοτούνται ολοένα και περισσότερο από εναλλακτικές πηγές ενέργειας" τονίζεται στην ίδια έκθεση.

Στο σενάριο "New Momentum", που αποτελεί ένα από τα τρία σενάρια της BP στο Energy Outlοok 2023 και αντικατοπτρίζει «την τρέχουσα ευρεία πορεία" των ενεργειακών συστημάτων, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει εγγύς των 100 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το τέλος αυτής της δεκαετίας και υποχωρεί στα περίπου 93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2035. Ακόμη, στο σενάριο με την ονομασία  "“Accelerated” προβλέπεται ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 91 εκατομμύρια βαρέλια ημρησίως το 2030 και στα 80 εκατομμύρια το 2035, ενώ στο σενάριο "Net Zero" προβλέπεται ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει στα 85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2030 και στα 70 εκατομμύρια το 2035.

Όσον αφορά στις προοπτικές για το φυσικό αέριο, η έκθεση της ΒΡ αναφέρει ότι θα  εξαρτηθούνι από την ταχύτητα με την οποία θα πραγματοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Σημειώνουμε ότι τα τρία σενάρια στο Energy Outlook 2023 της ΒΡ έχουν επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνουν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις προοπτικές για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.