Ένταση στις Σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας Φέρνουν οι Τουρκικές Εκλογές – Ακυρώθηκε η Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία

Ένταση στις Σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας Φέρνουν οι Τουρκικές Εκλογές – Ακυρώθηκε η Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία
του Δημήτρη Φάρου
Σαβ, 28 Ιανουαρίου 2023 - 13:19

Μεγάλη κρίση διέρχονται οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, με κορυφαίο δείγμα την ακύρωση της, προγραμματισμένης για χθες (27/01), επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο. Ο Τούρκος πρόεδρος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς σχετικά με το παρασκήνιο των τουρκικών εκλογών και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τους Τούρκους κατοίκους της Γερμανίας. Αιτία της ακύρωσης είναι η ασυμφωνία σχετικά με

το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης αλλά και οι ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις βουλευτή του ΑΚΡ ενάντια σε Κούρδους και γκιουλενιστές.

Ειδικότερα, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bianet αναφέρει ότι η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς ναυγάγησε καθώς δεν επιτεύχθηκε συναίνεση κατά τις συνομιλίες μεταξύ του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής του Σολτς, Γενς Πλότνερ, και του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τον βουλευτή του AKP Μουσταφά Ατσικγιέζ και τη στάση του απέναντι στους Κούρδους και τους οπαδούς του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Στις 16 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βερολίνο μετά από διαρροή αποσπασμάτων ομιλίας του Ατσικγιέζ στη Γερμανία όπου ζητούσε την «εξόντωση» των υποστηρικτών του ΡΚΚ και του κινήματος Γκιουλέν. Ο Ατσικγιέζ συμμετείχε σε εκδήλωση της «Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Ιδεαλιστικών Τουρκικών Ενώσεων Γερμανίας», μια οργάνωση που πρόσκειται στον ακροδεξιό εταίρο του ΑΚΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Τούρκος βουλευτής είχε πραγματοποιήσει ομιλία στις 13 Ιανουαρίου, στο Νόις της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στο τζαμί «Γιούνους Εμρέ», το οποίο ανήκει στο δίκτυο της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι». Στην ομιλία του, ο βουλευτής ζήτησε την «εξόντωση του PKK και της Fetö».

«Όπως δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να ζήσουν στην Τουρκία, έτσι δεν θα τους το δώσουμε ούτε στη Γερμανία. Είναι δυο ομάδες πολύ επικίνδυνες. Η μία είναι το ΡΚΚ, άθεοι εχθροί της θρησκείας. Η άλλη είναι το Fetö, μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να αλλάξει, να διαστρεβλώσει και να εκχριστιανίσει τη μουσουλμανική πίστη. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Ατσικγιέζ, ενόψει των τουρκικών εκλογών.

Μεγάλος είναι, εξάλλου, ο προβληματισμός στο Βερολίνο σχετικά με την εσωτερικό πολιτικό τοπίο στην Τουρκία, καθώς, αυτό θα επηρεάσει την πολυπληθή τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, εν όψει των εκλογών στη γείτονα, στις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το 3,4% του πληθυσμού της Γερμανίας κατάγεται από την Τουρκία και αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος της Τουρκίας. Στις τουρκικές εκλογές του 2018, περίπου οι μισοί ψήφισαν, και οι περισσότεροι υπέρ του Ερντογάν.

Πάνω από 6 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν εκτός Τουρκίας με τους περισσότερους να είναι συγκεντρωμένοι σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Στις εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα τουρκικά προξενεία των αντίστοιχων χωρών και ψηφίζουν όσοι είναι άνω των 18 ετών.

Αυστηρό μήνυμα Βερολίνου προς Άγκυρα: Τηρήστε τους κανόνες στην προεκλογική εκστρατεία

Εξάλλου, στις 17 Ιανουαρίου, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, με αφορμή τις δηλώσεις Ατσικγιέζ, προειδοποίησε την τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες, εάν Τούρκοι πολιτικοί παραβαίνουν τους κανόνες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας τους στη Γερμανία.

«Εάν οι τούρκοι εκπρόσωποι δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες. Εμφανίσεις όπως αυτή του τούρκου βουλευτή στο Νόις δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το μίσος και η ρητορική μίσους δεν έχουν θέση στη Γερμανία» γράφει η Μπέρμποκ σε ανάρτησή της στο Twitter και υπενθυμίζει ότι «αναμφισβήτητα οι εκδηλώσεις ξένων προεκλογικών εκστρατειών έπρεπε να λάβουν έγκριση». Καταλήγει δε προειδοποιώντας: «εάν οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν ακολουθήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες».

Στη Γερμανία ζουν περίπου 1,4 εκατομμύριο άτομα που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Τουρκίας και ανάλογη συζήτηση, σχετικά με τις εμφανίσεις τούρκων πολιτικών, είχαν γίνει και πριν από το δημοψήφισμα του 2017. Τότε, σε πολλές πόλεις είχαν ακυρωθεί εκδηλώσεις, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Επιπλέον, η κυρία Μπέρμποκ, μιλώντας στις 24 Ιανουαρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε και πάλι την αποφυλάκιση του εκδότη Οσμάν Καβαλά, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλαμβάνει κάποιον για πολιτικούς λόγους». Από το ίδιο βήμα η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Κούρδου πολιτικού του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, αλλά και άλλων για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία.

Stern: «Ερντογάν, ο Εμπρηστής»

Στη στάση του Τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών του Μαΐου αναφέρεται σε δημοσίευμά του, στις 26 Ιανουαρίου, και το περιοδικό Stern, το οποίο κυκλοφορεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στο εξώφυλλο και με τίτλο «Ερντογάν, ο Εμπρηστής». «Προκειμένου να διασφαλίσει την εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί επικίνδυνες διενέξεις - και στη Γερμανία», αναφέρεται στον υπότιτλο. Στο σχετικό άρθρο, με τίτλο «Ο ταραχοποιός», το περιοδικό περιγράφει τις επικείμενες εκλογές ως «αγώνα για τη θέση του Ερντογάν στην ιστορία» και θέτει το ερώτημα αν μπορεί ο «αιώνιος σουλτάνος» να πέσει, όταν μάλιστα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής. «Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο αρθρογράφος. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους"».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό, ο συντάκτης σημειώνει την κλιμάκωση των απειλών προς την Ελλάδα, με την οποία διαφιλονικεί για πολλά νησιά. «Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα», τονίζεται στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Σχετικά με τις εκλογές του Μαΐου, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη κάθε ψήφο, ακόμη και αυτή των Τούρκων της Γερμανίας, «τους οποίους προσπαθεί να φέρει με το μέρος του με όλα τα μέσα».

Στο Stern φιλοξενείται ακόμη δήλωση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ο Ερντογάν έχει μεταβληθεί σε αυταρχικό ηγέτη. Κάποιος που κυβερνά με το ρόπαλο στο χέρι, δεν μπορεί ποτέ να προσφέρει κάτι καλό στην κοινωνία».