Ηταν ακόµη νωπά τα ίχνη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όταν ζήτησα τη γνώμη μιας παλιάς καραβάνας για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Με τον αέρα του βετεράνου στη χάραξη οικονομικής πολιτικής στη Βρετανία, μου εξηγούσε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στις τιμές θα ήταν παροδικός και πως αλλού βρισκόταν το πρόβλημα. Εδειχνε προς την Κίνα και ομολογώ μου είχε κάνει εντύπωση η επιμονή του

Ομως είναι πια γεγονός και με τη βούλα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η κινεζική στατιστική αρχή γνωστοποίησε ότι για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1960 μειώθηκε ο πληθυσμός της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο. Οι μάχιμοι νέοι κάτω των 30 ετών προβλέπεται ότι θα βυθιστούν, κατά 30% έως το 2040. Στον αντίποδα, εκτοξεύεται η πληθυσμιακή ομάδα άνω των 65 ετών.

Επί τρεις δεκαετίες, οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν πλαφόν στις γεννήσεις. Η πολιτική του «ενός παιδιού» βασίστηκε πάνω στη διαφιλονικούμενη θέση ότι η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού λειτουργούσε εις βάρος της οικονομικής ευρωστίας, επιβάρυνε το περιβάλλον και τελικά δημιουργούσε εμπόδια στην ανάδειξη του κινεζικού δράκου ως άξιου μέλους της παγκόσμιας ελίτ ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες.

Το αμφιλεγόμενο αυτό μέτρο, τα αποτελέσματα του οποίου είναι πλέον ορατά στις δημογραφικές προβολές της χώρας, καταργήθηκε το 2015. Τώρα, μετακινούμενοι από το ένα άκρο στο άλλο, οι Αρχές ενθαρρύνουν τους Κινέζους να κάνουν παιδιά, ενισχύουν τις άδειες μητρότητας και προσφέρουν φοροκίνητρα και άλλα προνόμια στις οικογένειες. Και αυτό διότι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο γερνάει και το εργατικό δυναμικό της συρρικνώνεται, ασκώντας πιέσεις στις νεότερες γενιές.

Ηδη έχουν αρχίσει οι παραλληλισμοί με την Iαπωνία της δεκαετίας του 1990 και η Κίνα κινδυνεύει να καταστεί ηλικιωμένη και στάσιμη χωρίς καλά καλά να έχει ολοκληρώσει το αναπτυξιακό άλμα της. Εξ ου και χάνει έδαφος στην προσπάθεια να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως οικονομική δύναμη, καθώς η κινεζική μηχανή είναι πλέον αντιμέτωπη με την προοπτική να χάσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα: ένα αστείρευτο, ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό, που οδηγεί την ανάπτυξη μέσω της εκβιομηχάνισης.

Η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα για το διεθνές εμπόριο, δεδομένου ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν το ανθρώπινο δυναμικό της Κίνας ήταν το καύσιμο της παγκοσμιοποίησης, η οποία έδωσε άλλη διάσταση στην παραγωγή και έριξε τις τιμές στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Γι’ αυτό και η είδηση της δημογραφικής ανατροπής στην Κίνα ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι διαμορφώνονται συνθήκες για υψηλό, δομικό πληθωρισμό τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Λογικό: ένας δράκος δεν μπορεί παρά να προκαλεί δέος, ιδίως όταν παραπατά.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")