Δέκα Χώρες-Μέλη της ΕΕ Αντιδρούν στα Σχέδια της Κομισιόν για Νέα Χρηματοδότηση στις ΑΠΕ ως Απάντηση στο Αμερικανικό Πακέτο Κινήτρων

Δέκα Χώρες-Μέλη της ΕΕ Αντιδρούν στα Σχέδια της Κομισιόν για Νέα Χρηματοδότηση στις ΑΠΕ ως Απάντηση στο Αμερικανικό Πακέτο Κινήτρων
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 27 Ιανουαρίου 2023 - 15:21

Επτά χώρες-μέλη της ΕΕ αντιδρούν στα σχέδια της Κομισιόν για νέα χρηματοδότηση προς την «πράσινη» βιομηχανία. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Σλοβακία, σε επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για το εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκφράζουν την αντίθεσή του σε από κοινού δανεισμό της ΕΕ για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Γερμανία,  Ολλανδία και Βέλγιο, αν και δεν συνυπογράφουν την επιστολή, αντιτίθενται επίσης σε κάθε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ

διευρύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των χωρών που ενδέχεται να καταψηφίσουν παρόμοια σχέδια κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το θέμα στις 9-10 Φεβρουαρίου.

Και οι 10 χώρες τονίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιεί ήδη εγκεκριμένους πόρους αντί να αναζητά περισσότερα χρήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού στα 27 κράτη της ΕΕ, πιστεύει ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για να εξισορροπηθούν οι δυνατότητες των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών να ενισχύσουν την «πράσινη» βιομηχανία στο έδαφός τους ενάντια στον ανταγωνισμό από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.Όπως έγραψε πρόσφατα το Energia.gr (βλ. εδώ), οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA) των ΗΠΑ, ο οποίος παρέχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις προς εταιρείες που παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, ανεμογεννήτριες ή υδρογόνο στις ΗΠΑ, θα προσελκύσει τις εταιρείες της ΕΕ.

Ο αγώνας για να παραμείνει η Ευρώπη ελκυστική για την «πράσινη» βιομηχανία γίνεται ακόμη πιο δύσκολος λόγω των τιμών ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες στην ΕΕ από ό,τι στις ΗΠΑ, και από τις συχνά μακροχρόνιες διαδικασίες που απαιτούνται στην ΕΕ για την έγκριση επενδύσεων στις ΑΠΕ.Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ θα προετοιμάσει έναν νόμο που θα διευκολύνει την «πράσινη» βιομηχανία της και θα την υποστηρίξει με κρατική βοήθεια και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας (European Sovereignty Fund), καθώς και μια πιο άμεση χρηματοδότηση «λύση-γέφυρα», ώστε να αποθαρρύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντίθεση στο νέο ταμείο

Στην επιστολή τους ενάντια στην σύσταση του ειδικού ταμείου, οι επτά χώρες είπαν ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να διαθέσει τα 800 δις ευρώ που είχε ήδη συμφωνήσει να συγκεντρώσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που προβλέπει επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.

 «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την ήδη συμφωνημένη χρηματοδότηση της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, μόνο περί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ των επιχορηγήσεων που προβλέπει το RRF έχουν χρησιμοποιηθεί», αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή προς την Κομιισιόν οι επτά χώρες. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια δανεισμού στα πλαίσια του RRF που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συμμερίζονται την άποψη αυτή, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αχρησιμοποίητα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που οι κυβερνήσεις δεν έχουν διεκδικήσει επειδή προτιμούν επιχορηγήσεις.

Η επιστολή σημειώνει ότι, αντί να αναζητά νέα χρήματα, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις και να σημειώσει πρόοδο σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union), ένα πρότζεκτ που καθυστερεί από το 2014 και το οποίο αναμένεται να ενισχύσει τη χρήση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ.