Δημήτρης Μπατζής: Επενδύσεις Παντός Καιρού στην Εποχή της Ακρίβειας

Δημήτρης Μπατζής: Επενδύσεις Παντός Καιρού στην Εποχή της Ακρίβειας
συνέντευξη στην Ευγενία Τζώρτζη
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2023 - 15:58

Μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας θα είναι το τίμημα της τιθάσευσης του πληθωρισμού, λέει ο Δημήτρης Μπατζής, υψηλόβαθμο στέλεχος της Schroders

Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο έως ότου υποχωρήσει από τα σημερινά υψηλά επίπεδα και το τίμημα της τιθάσευσής του θα είναι μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας, επισημαίνει ο επικεφαλής του Νοτίου Τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας και CEEMED της Schroders – μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη– Δημήτρης Μπατζής. Στη συνέντευξή του στην «Κ» σημειώνει ότι σε μια εποχή τόσο αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς, που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους για αρκετούς κλάδους της οικονομίας, η ελκυστικότητα των ομολόγων επέστρεψε ξανά. 

– Πόσο κοντά είναι η Ευρώπη στην ύφεση και σε τι βαθμό αυτό θα επηρεάσει την Ελλάδα; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι άμυνες της ελληνικής οικονομίας;

– Η εποχή των μηδενικών ή ακόμη και των αρνητικών επιτοκίων αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό έχουμε θετικά ονομαστικά επιτόκια για τη διατήρηση μετρητών. Αυτό αλλάζει σημαντικά την επενδυτική δυναμική σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν, όπου ήμασταν αναγκασμένοι να αγοράζουμε οποιοδήποτε ακριβό περιουσιακό στοιχείο για να πετύχουμε θετικές αποδόσεις. Το νέο καθεστώς επιτοκίων σημαίνει ότι οι προηγμένες οικονομίες πιθανότατα θα εισέλθουν σε ύφεση το 2023. Εκτιμούμε ότι το αμερικανικό ομοσπονδιακό επιτόκιο θα κορυφωθεί μεταξύ 4,5% και 4,75% στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, δεν περιμένουμε άλλες κεντρικές τράπεζες, εκτός της Fed, να στραφούν προς τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη χρονιά.

Οι μετρήσεις για τον δομικό πληθωρισμό –δηλαδή μετά την αφαίρεση των ευμετάβλητων στοιχείων, όπως το πετρέλαιο και τα τρόφιμα– μπορεί να έχουν κορυφωθεί στις ΗΠΑ, αλλά παραμένουν σε ανοδική τροχιά στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και ενδεχομένως να επιδεινώσει ή να παρατείνει μια επερχόμενη ύφεση.

Η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των υψηλότερων επιτοκίων, της νομισματικής σύσφιγξης και του υψηλότερου πληθωρισμού. Βραχυπρόθεσμα, οι εταιρείες είναι πιθανό να ανταποκριθούν στην ασθενέστερη ζήτηση με επιβράδυνση της παραγωγής και ίσως με αναβολή κάποιων έργων.

Οσον αφορά τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι σημαντικό να αναφερθεί η ευελιξία και η προσαρμογή της Ελλάδας σε νέες συγκυρίες, όπως συνέβη για παράδειγμα με την άμεση μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη αγορά με σαφή δέσμευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον. Για παράδειγμα το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε το 47,1% – πριν από δέκα χρόνια ήταν μόλις 6%.

– Η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. Πιστεύετε ότι οι προσδοκίες για αποδόσεις πρέπει να μετριαστούν;

– Ο δομικός και βαθιά ριζωμένος πληθωρισμός επέστρεψε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι αλυσίδες εφοδιασμού παντού συνεχίζουν να διαταράσσονται και οι γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο είναι αυξημένες, με κυριότερη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ολα αυτά δημιουργούν για τους επενδυτές ένα μάλλον σύνθετο περιβάλλον που απαιτεί από την πλευρά τους τη διαχείριση μιας σειράς σημαντικών κινδύνων και προκλήσεων.

Η τρέχουσα βασική μας εκτίμηση είναι ότι, ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου από τα εκτεταμένα επίπεδα σήμερα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο. Σε μια εποχή τόσο αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μια πειθαρχημένη προσέγγιση και παρ’ όλες τις προκλήσεις είμαι πιστός υποστηρικτής της επενδυτικής φιλοσοφίας «time not timing». Οι «κυνηγοί αποδόσεων» βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, καθώς η εστίασή τους είναι πολύ βραχυπρόθεσμη. Ως εκ τούτου, ήρθε πλέον η ώρα για τους επενδυτές να αποδείξουν αν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο είναι καλά μελετημένο και ακολουθεί μια προσέγγιση «παντός καιρού» ή αν καθοδηγείται μόνο από τον φόβο.

Οι «κυνηγοί αποδόσεων» βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος, καθώς η εστίασή τους είναι πολύ βραχυπρόθεσμη. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μια πολλά υποσχόμενη αγορά στις ΑΠΕ, προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")