Διπλάσιες επενδύσεις θα κινητοποιήσουν οι δράσεις που προτείνονται στην  πρόταση του ΥΠΕΝ για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σε σύγκριση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας . Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα υποβάλλει τον Μάρτιο 

το εθνικό σχέδιο στην Κομισιόν. Το νέο Σχέδιο προβλέπει την αύξηση στο 45% του μεριδίου των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωσης ενέργειας και στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή.  Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων θα πρέπει να  πραγματοποιηθούν έως το 2030 επενδύσεις 139 δισ. ευρώ  σε όλους τους κλάδους (εκτός των μεταφορών), οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες (περίπου κατά 80%) συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ του 2019.  Από αυτές τις επενδύσεις, τα 30 δισ. ευρώ αφορούν   στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και στα δίκτυα έναντι των 21 δισ. του υφιστάμενου ΕΣΕΚ.

Αν στα 139 δισ. ευρώ προστεθούν και οι δαπάνες που σχεδιάζονται για τον κλάδο των μεταφορών (π.χ. ηλεκτροκίνηση, διείσδυση υδρογόνου, βιοκαυσίμων) οι επενδύσεις θα φτάσουν στα  270 δισ. ευρώ (με κινητοποίηση δημόσιων, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων).  Οι συγκεκριμένες επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία  38.000 νέων θέσεων εργασίας το 2030, από 26.000 που προβλέπει το ισχύον ΕΣΕΚ.

Σχετικά με τις ΑΠΕ το 2030, στόχος είναι να φτάσουν  στα 28,7 GW και ειδικότερα, όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά 14,1 GW (σήμερα περίπου 5,5 με 6 GW). Όσο για τα χερσαία αιολικά θα φτάσουν τα 7 GW (με απώτερο στόχος τα  10 GW εώς το 2050), ενώ οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα φτάνουν σε συνολική ισχύ τα 4 GW. Η επέκταση των αιολικών θα φρενάρει τα επόμενα χρόνια διότι περιορίζονται οι διαθέσιμες περιοχές με αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό. Παράλληλα, στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα έχουν   αναπτυχθεί και offshore αιολικά ισχύος 2,7 GW.
 
Για τις μονάδες αερίου, ο στόχος είναι να βρίσκονται σε λειτουργία μονάδες 6,9 GW, όπως και στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Οι μονάδες αερίου μάλιστα δεν θα χρησιμοποιούν μόνο φυσικό αέριο αλλά θα έχουν την δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων καυσίμων. Όμως προβλέπεται κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, φτάνοντας το 2030 στις 22 TWh, από 33,7 TWh που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο. Συγκριτικά με το ισχύον ΕΣΕΚ, για την κατανάλωση αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στις 37,3 TWh, από 57,2 που προβλέπει το ισχύον ΕΣΕΚ.