ΙΕΑ: Έρχεται Πρωτοφανής Άνοδος στην Παγκόσμια Ζήτηση Αργού Καθώς το Πεκίνο Χαλαρώνει τα Μέτρα για τον Covid-19

ΙΕΑ: Έρχεται Πρωτοφανής Άνοδος στην Παγκόσμια Ζήτηση Αργού Καθώς το Πεκίνο Χαλαρώνει τα Μέτρα για τον Covid-19
energia.gr
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 14:23

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πρόκειται να φτάσει σε πρωτοφανή στην Ιστορία επίπεδα το 2023 καθώς η Κίνα χαλαρώνει τους περιορισμούς της σχετικά με τον Covid-19 σε μια κίνηση που μπορεί να ωθήσει τις τιμές του αργού ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας

Ειδικότερα, στην πρώτη του μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για το 2023, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ο εξελισσόμενος αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία απειλεί να περιορίσει την προσφορά.

«Δύο μπαλαντέρ κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: Ρωσία και Κίνα», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ισχυρή αύξηση της ζήτησης θα εντείνει «τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται υπό τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων».

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν πέρυσι κοντά σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω φόβων για αναταραχή στις αγορές πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν καθώς η προσφορά από τη Ρωσία συγκρατήθηκε και η οικονομική επιβράδυνση περιόρισε τη ζήτηση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος συμβουλεύει τις κυβερνήσεις σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, αναφέρει στην έκθεσή του ότι ο ρωσικός εφοδιασμός πετρελαίου «διατηρήθηκε σταθερός» τον Δεκέμβριο, στα 11,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, παρά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι η «καλά εφοδιασμένη» παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην αρχή του έτους θα μπορούσε να «σφίξει γρήγορα» καθώς οι δυτικές κυρώσεις —ιδίως η απαγόρευση της ΕΕ για την εισαγωγή διυλισμένων ρωσικών προϊόντων που ξεκινά να ισχύει από τις 5 Φεβρουαρίου— θα τεθούν σε πλήρη ισχύ.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent, του διεθνούς σημείου αναφοράς, ανέβηκαν κατά 1,4% το πρωί της Τετάρτης, ξεπερνώντας τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η κινεζική ζήτηση θα ανακάμψει φέτος βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν κατά περίπου 10% την περασμένη εβδομάδα.Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, παρόλο που «η μορφή και η ταχύτητα» της επανεκκίνησης της οικονομίας της ασιατικής χώρας παραμένουν αβέβαιες.

Οι περιορισμοί που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Κίνα, οι οποίοι μείωσαν την οικονομική δραστηριότητα πέρυσι, προκάλεσαν μείωση στην κινεζική ζήτηση πετρελαίου το 2022 για πρώτη φορά από το 1990, κατά 390.000 βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, που είναι και η μεγαλύτερη ετήσια πτώση της.

Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων καραντίνας και τεστ τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από την απότομη απόφαση του Πεκίνου να εγκαταλείψει το λεγόμενο καθεστώς «μηδενικών κρουσμάτων Covid» στις αρχές Δεκεμβρίου, είχε ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση, αναφέρει η νέα έκθεση του IEA.

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου προεξαρχούσης της Σαουδικής Αραβίας, αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 510.000 βαρέλια την ημέρα το 2023, όπως ανέφερε στη δική του μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας συνολικά στα 101,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου τους κατά 4,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, αλλά μείωσαν τον συλλογικό στόχο παραγωγής τους τον Οκτώβριο, παρά την πίεση των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το 2023 προβλέπεται να σημειώσει «δραματική επιβράδυνση».Η παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, καθώς η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Νορβηγίας, του Καναδά και της Γουιάνας αντισταθμίζεται από την πτώση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 870.000 βαρέλια την ημέρα.