Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία και εκτιμήσεις της «Γκόλντμαν Ζαξ» (GS) , η ύφεση της οικονομίας στο δυτικό ημισφαίριο θα είναι ρηχότερη εφέτος απ’ ό,τι εμφανίζετο στα τέλη του παρελθόντος έτους 2022.Η Αμερικανική οικονομία διαψεύδει την πτώση του εθνικού εισοδήματος ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η άνοδος αναμένεται να φθάσει τον μέσο όρο 3,25% και στην Γερμανία (την «λοκομοτίβα» που σέρνει τον Ευρωπαϊκό συρμό) το +1,7%. Τα «καλά νέα» είναι ότι οι τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε

 

σημαντικά και πλην απροόπτου θα ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει ενωρίτερα στην κυκλοφορία 250 εκατ. κατοίκων της που κινδύνευαν να μολυνθούν από μία νέα ποικιλία του Κινεζοϊού και έτσι το διεθνές εμπόριο θα ενισχυθεί.

Ο διεθνής πληθωρισμός δείχνει σημεία υποχωρήσεως από τα υψηλά του περασμένου έτους – ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεωρεί τις απαισιόδοξες προβλέψεις της για εφέτος.

Βέβαια, η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχισθεί και η GS προβλέπει να φθάσουν το 6% με περαιτέρω σταθεροποίηση επηρεάζοντας αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα και τις τιμές των ακινήτων, τουλάχιστον στην Αμερική.

Για την Ελληνική οικονομία επίσης τα νέα είναι ενθαρρυντικά ceteris paribus  με μία Τουριστική χρονιά αναμενομένη να κάνει νέο ρεκόρ τζίρου – αρκεί να μην μας τα χαλάσει ο Ερντογάν. Οι προβλέψεις και το επιχειρηματικό κλίμα είναι καλό και αναμένεται να βελτιωθεί κι άλλο μετά τις εκλογές εάν διαφανεί μία συνέχιση του κυβερνητικού έργου από το αποτέλεσμα της δευτέρας ψηφοφορίας. Το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι η ανατίμηση των τροφίμων και γενικώς η διατήρηση του πληθωρισμού, τροφοδοτούμενη από την οριζόντιο παροχολογία επί… «δικαίους και αδίκους» λαμβανόντων τα επιδόματα.

Το εισόδημα που προέρχεται από την ναυτιλία και τις συναφείς επενδύσεις θ’ αυξηθεί και οι εξαγωγές θ’ αυξηθούν εφ’ όσον το ευρώ δεν ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου άνω του 1,10 ανά δολάριο. Η αύξηση του κατωτάτου μισθού στα 780 ευρώ, με τα οποία – μην κρυβόμαστε - καμία οικογένεια δεν ζει, θα πλήξει την πλήρη απασχόληση. Αλλά εκλογάς γαρ έχομεν κι ακόμη και τα …Γλυπτά του Παρθενώνος μετράνε…

Στην « αναυτοδιάθετη Κύπρον» θα γίνουν προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο και ο υπάρχων κίνδυνος «δύο κρατών» που επισείει η Τουρκία είναι υπαρκτός, αν και απομακρύνεται μετά από την αποδοκιμασία του υπό της Γερμανικής κυβερνήσεως, η οποία τάσσεται υπέρ της διζωνικής -δικοινοτικής ενιαίας Κύπρου - δι’ ό,τι σημαίνει αυτό. Η Μεγαλόνησος που έχει προικισθεί με μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, απέκτησε τελευταίως γεωπολιτική υπεραξία εν σχέσει με το μικρό αλλά ηρωικό αποτύπωμα της.

«Τα ψωμιά του Τουρκολυβικού μνημονίου είναι μετρημένα» καθώς ο Αμερικανικός παράγων έχει αναλάβει πρωτοβουλία ματαιώσεως του και η ΕΞΟΝ-ΜΟΜΠΙΛ βιάζεται να βγάλει υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.   

Η ενδεχομένη στάση πληρωμών του Αμερικανικού δημοσίου προξενεί ανησυχίες μετά το φιάσκο εκλογής προέδρου στην Αμερικανική Γερουσία όπου είδε κι έπαθε ο ρεπουμπλικάνος Κέριν Μακ Κάρθυ να εκλεγεί – χρειάζεται  συμφωνία του Κογκρέσου για να παραταθεί το όριο δανεισμού από το τα 31,3 τρισ. $ που είναι σήμερα το Αμερικανικό δημόσιο χρέος. Αυτός είναι κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αλλά ελπίζεται να επικρατήσει νηφαλιότητα και σύμπνοια στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ .

Τέλος , η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αποκήρυξε την πολιτική ορθότητα της «πράσινης ανάπτυξης» και δικαίωσε το «πόρταλ» Energia .gr , που ήταν το πρώτο αν όχι το μοναδικό το οποίον αποδοκίμασε τις ακρότητες της Κλιματικής πολιτικής των διαφόρων κουφιοκεφαλάκηδων οι οποίοι αφθονούν (εκ μιμήσεως) και στη χώρα μας.