Η ΕΕ εγκατέστησε 15 GW νέων αιολικών πάρκων το 2022, κατά ένα τρίτο περισσότερα από το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope. Η αύξηση αυτή είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα δεδομένων των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετώπισε η βιομηχανία το 2022, δήλωσε ο Οργανισμός. Όσον αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία πρωτοστατούν, ακολουθούμενες από την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η WindEurope διαπίστωσε ότι το 90% της νέας αιολικής ισχύος ήταν χερσαία αιολική ενέργεια, η οποία ήταν σχεδόν όλες σε νέες τοποθεσίες Greenfield.

Ωστόσο, ανέφερε ότι τα 15 GW εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά από αυτά που χρειάζεται να οικοδομήσει η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

Το έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα σημεία συμφόρησης αδειοδότησης, καθώς τα έργα αιολικής ενέργειας 80 GW έχουν κολλήσει επί του παρόντος στις διαδικασίες αδειοδότησης σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, τους πρώτους 11 μήνες του 2022 οι συνολικές νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην ΕΕ κάλυψαν μόλις 12 GW νέας ισχύος.