Επενδυτικό Fund Αγοράζει Πρότζεκτ Αποθήκευσης Ενέργειας 400 MW στην Ελλάδα Εν Όψει και του Πρώτου Διαγωνισμού στο Τέλος του Έτους

Επενδυτικό Fund Αγοράζει Πρότζεκτ Αποθήκευσης Ενέργειας 400 MW στην Ελλάδα Εν Όψει και του Πρώτου Διαγωνισμού στο Τέλος του Έτους
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 11 Ιανουαρίου 2023 - 15:20

Η NextPower III ESG, ένα ιδιωτικό fund που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια και το οποίο διαχειρίζεται η NextEnergy Capital, που εδρεύει στο Λονδίνο, εισέρχεται στην ελληνική αγορά με την απόκτηση φωτοβολταϊκών πρότζεκτ και έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 532 MW. Πρόκειται, μάλιστα, για τα πρώτα πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας στα οποία επενδύει η NextPower III ESG, γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος

 που αποκτά η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς, μάλιστα, ως το τέλος του 2023 αναμένεται να διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης στην Ελλάδα όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο workshop “Energy Storage and Grid Management for Maximum RES Use” που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αθήνα

Οι συμφωνίες προβλέπουν την εξαγορά, εκ μέρους του fund, έξι μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 132 MWp, και την απόκτηση των πλειοψηφικών πακέτων σε έξι έργα αυτόνομης αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες συνολικής ισχύος 400 MW, όπως ανακοινώθηκε στις 10 Ιανουαρίου. Στόχος είναι η εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs) για το σύνολο της παραγωγής των εν λόγω ηλιακών έργων, ενώ τα έργα αποθήκευσης αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία που αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους.

Με την εν λόγω εξαγορά, το χαρτοφυλάκιο της NextPower III ESG θα ξεπεράσει τα 1,7 GW, σε μια σειρά από πρότζεκτ σε ΗΠΑ, Χιλή, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ινδία και Ελλάδα.

To fund της NextPower III ESG ιδρύθηκε το 2018, με το final closing να φτάνει στα 838 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, ενώ επιδιώκει να αναπτύξει το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

NextEnergy: «Η Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σε συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη»

Ο Aldo Beolchini, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων του Ομίλου NextEnergy, σχολίασε ότι «η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά όσον αφορά τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσφέρει υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία ιδανική για χρήση ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα έργων κοινής ωφελείας».

«Είμαι επίσης ενθουσιασμένος που βλέπω την NextPower III ESG να κάνει το στρατηγικό της βήμα στην αποθήκευση σε μπαταρίες, όπως κάναμε με τα άλλα fund μας, μια τεχνολογία εξαιρετικά συμπληρωματική στην ηλιακή ενέργεια με ελκυστικό προφίλ απόδοσης. H NextPower III ESG θα επωφεληθεί από την εμπειρία της NextEnergy Capital σε αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, έχοντας στην κατοχή του στοιχεία μπαταρίας από το 2018».

Από την πλευρά του, ο Filinto Martins, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του NextPower III ESG, δήλωσε: «Μετά από αυτήν την εξαγορά, το NextPower III ESG ξεπέρασε σε δυναμικότητα τα 1,7 GW, ένα τεράστιο ορόσημο που επιτεύχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε ελκυστικές ευκαιρίες στη διεθνή αγορά για να αναπτύξουμε το υπόλοιπο κεφάλαιό μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλιακή ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, όπου οι ευκαιρίες παρουσιάζουν μια λογική, ελκυστική επένδυση».

Διαγωνισμός για έργα αποθήκευσης 900 MW – 341 ευρώ από κρατικές ενισχύσεις

Η τοποθέτηση της NextPower III ESG σε ελληνικά έργα αποθήκευσης ενέργειας είναι ενδεικτικός του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός που έχει προαναγγελθεί για το τέλος του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ στο workshop του ΙΕΝΕ για την αποθήκευση ενέργειας είχε αναφερθεί στην πρόσφατη, τότε, έγκριση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης εκ μέρους της Κομισιόν για τη στήριξη της υλοποίησης έργων αποθήκευσης ενέργειας, ισχύος 900 MW.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, 341 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένα στο δίκτυο με τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης κατά την κατασκευή του έργου, ακολουθούμενη από ετήσια στήριξη κατά τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας.  Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατίθενται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών στους συμμετέχοντες επενδυτές, ενώ η χρηματοδότηση αποτιμάται σε 380.000 ευρώ/MW (μεγαβάτ).

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν, εν μέρει, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής Δαγούμας στο workshop του ΙΕΝΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ετήσια στήριξη για κάθε έργο θα αξιολογείται και θα γίνεται προσαρμογή μέσω ενός μηχανισμού clawback εάν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας παράγουν πλεονάζοντα έσοδα από την αγορά.

Ως το τέλος του 2025 η ολοκλήρωση των έργων – Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επίσης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είχε αναφέρει ότι  τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τον διαγωνισμό θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025, ενώ η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα για τον μετριασμό των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid.

Εξάλλου,  η Αρχή έχει ήδη εκδώσει την Απόφαση ΡΑΕ 12/2021 (Γνωμοδότηση) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - για τον καθορισμό του «Κόστους Νέας Εισόδου» (Cost Of New Entry – CONE) και του «Πρότυπου Αξιοπιστίας» (Reliability Standard – RS), σε εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του ν. 4001/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει - ανά τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αποθήκευσης.