Η ιστορία είναι γεμάτη από περιστατικά με άτομα που διαδραμάτισαν σημαντικούς ρόλους στην πολιτική, στις τέχνες και στην επιστήμη που βίωσαν μοναδικές στιγμές αυτογνωσίας  ή αποκάλυψης της αλήθειας. Πολλοί από τους μεγάλους εφευρέτες περιγράφουν σκηνές όπου η έμπνευση ή και η λύση στο πρόβλημα που τους απασχολούσε ήρθε αναπάντεχα και «φανερώθηκε» ενώ ήσαν απασχολημένοι με κάτι άλλο.

Στην θρησκευτική ιστορία η στιγμή της αποκάλυψης είναι εξ ίσου συγκλονιστική γιατί αποτελεί μια τέλεια μεταστροφή από το μέχρι τότε ισχύον δόγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταστροφή του Σαούλ, αργότερα γνωστού ως Αποστόλου Παύλου, στον δρόμο προς την Δαμασκό ως και η αποκάλυψη του Ιησού σε δύο από τους μαθητές του στον δρόμο προς τους Εμμαούς.

Μια παρόμοια μεταστροφή καλείται σήμερα να βιώσει και να πράξει η Ευρώπη, και πολύ περισσότερο η Ελλάδα, σε ότι αφορά την παραγωγή και χρήση ενέργειας που αδιαμφισβήτητα αποτελεί την βάση της σύγχρονης τεχνολογικά προσανατολισμένης κοινωνίας αλλά και το απαραίτητο υπόστρωμα για την λειτουργία της οικονομίας. Η Ευρώπη, και τα περισσότερα κράτη μέλη της με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι σήμερα εγκλωβισμένη στην μέγγενη της ενεργειακής εξάρτησης αφού είναι υποχρεωμένη να εισάγει το μεγαλύτερο όγκο ( 60% μέσος όρος) των ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων που καταναλώνει. Αυτή η ενεργειακή εξάρτηση αναπόφευκτα οδηγεί και σε άλλου είδους φρικτές εξαρτήσεις ιδίως στο πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ