Οι Υδρογονάνθρακες Αντεπιτίθενται – Το 2022 Σηματοδότησε τη Βίαιη Ενεργειακή Αφύπνιση της Παγκόσμιας Κοινότητας  

Οι Υδρογονάνθρακες Αντεπιτίθενται – Το 2022 Σηματοδότησε τη Βίαιη Ενεργειακή Αφύπνιση της Παγκόσμιας Κοινότητας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 6 Ιανουαρίου 2023 - 10:45

Από το πρωί της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου 2023, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου υποχωρούν εκ νέου –κάτω από τα 79 δολάρια το βαρέλι για το Brent, το διεθνές benchmark και κάτω από τα 74 δολάρια για την αμερικανική ποικιλία WTI. Σε φάση ανοδικής διόρθωσης βρέθηκαν για λίγο στην αρχή των σημερινών διαπραγματέυσεων, τα futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου στον ολλανδικό κόμβο TTW αλλά σύντομα επέστρεψαν σε έντονα αρνητικό πρόσημο (στα 69 ευρώ/MWh από 72,440 ευρώ/MWh). Τί απεικονίζει το σύστημα τιμών όλο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα; Το ότι δεν επιβεβαιώνονται έως στιγμής, οι χειρότεροι 

φόβοι της παγκόσμιας αγοράς προεξαρχούσης της ευρωπαϊκής, για ένα θηριώδες ράλι του ενεργειακού κόστους που θα γονάτιζε οικονομίες και οικιακούς προϋπολογισμούς.       

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά πολλών δεκαετιών, οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70%. Το ανοδικό αυτό σπιράλ συμπαρέσυρε επίσης, τις τιμές του σίτου που αυξήθηκαν περισσότερο από 60%, και τις τιμές των μετάλλων.

Παράλληλα,  το ευρώ έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερο από δύο δεκαετίες, εξαιτίας των φόβων ότι ο πόλεμος θα επέφερε παγκόσμια οικονομική κρίση.         

Οι τελευταίες ενδείξεις, όμως, από τα μέτωπα της κρίσης παραπέμπυν στο συμπέρασμα ότι αυτή η σοβαρή διαταραχή των αγορών θα μπορούσε να πλησιάζει προς το τέλος της, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τροφίμων υποχωρούν στα  προπολεμικά επίπεδά τους,, ενώ το ευρώ καταγράφει σοβαρή άνοδο (+7%) στην ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα το τελευταίο τρίμηνο.

(Διάγραμμα τιμών TTF, τελευταίων τριών μηνών. Πηγή: Barchart.com)

(Διάγραμμα τιμών Brent, τελευταίων έξη μηνών. Πηγή: FT.com)

Το κόστος του πετρελαίου που εκτοξεύτηκε στην στρατόσφαιρα (κοντά στα 130 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) υποχώρησε τους τελευταίους μήνες λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση, την  αύξηση του κόστους τραπεζικού δανεισμού σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες και τις κυρώσεις στην ρωσική βιομηχανία υδρογονανθράκων που συμπίεσαν την προσφορά και απέφεραν το ράλι των τιμών.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω διολίσθηση των τιμών του αργού μετά την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα, όπου καταγράφεται  μείωση στον κλάδο της μεταποίησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ελβετικής Credit Suisse υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα τιμών του αργού έχουν περιθώριο για περαιτέρω πτώση, στην περιοχή των 61-63 δολαρίων ανά βαρέλι, χάρη στην τρέχουσα δυναμική των αγορών.

Συμπερασματικά, το 2022 υπήρξε  μια κομβική χρονιά για τις αγορές εμπορευμάτων, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο αξίες που κινδύνεψαν να εξοβελιστούν λόγω της στροφής της παγκόσμιας κοινότητας στην πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Οι επιθέσεις από ένα ευρύ φάσμα κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών φορέων, παγκόσμιων οργανισμών υψηλού κύρους, και φιλοπεριβαλλοντικών μετόχων και επενδυτών κατά της βιομηχανίας υδρογονανθράκων για τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή στάθηκαν αφορμή για μια άνευ προηγούμενου αποεπένδυση και περιορισμό δραστηριοτήτων στον τομέα.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην ραγδαία πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παραγκωνίστηκαν, έως και το έτος που πέρασε.

Για τους λόγους που προαναφέραμε, και χάρη στο γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση υποχρέωσε τις περισσότερες χώρες του κόσμου να συνειδητοποιήσουν ότι η πορεία προς την πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να πετύχει δίχως τη συμμετοχή όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα, αυξήθηκε εντυπωσιακά η χρήση ορυκτών καυσίμων, ιδίως στην Ευρώπη που αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της πράσινης επανάστασης. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της μεταστροφής, ήταν η άνοδος των μετοχών των εταιρειών του κλάδου.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι τουλάχιστον 15 από τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500 θα προέλθουν από τον κλάδο της ενέργειας, με τη μετοχή της Occidental Petroleum να έχει καταγράψει κέρδη 120% για το 2022. Συνολικά, οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών ενισχύθηκαν κατά περίπου 60% το περασμένο έτος, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με το βρετανικό φύλλο.

Η ίδια εικόνα επικράτησε και στην αγορά αξιών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηώνω, καθώς οι μετοχές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο το 2022, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των μετοχών της Motor Oil, της Τέρνα Ενεργειακή και της Μυτιληναίος, όπως ανέφερε προ ημερών σε πολύ ενδιαφέρον του άρθρο στο energia.gr, ο Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, αναλυτής του ΙΕΝΕ ΕΔΩ.

Στο άρθρο, που μπορείτε να διαβάσετε στη στήλη «Ενεργειακό Στίγμα» του portal αναφέρεται πως στην κορυφή των αποδόσεων, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε κέρδη 52.73% από τις αρχές του 2022 έως και τη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου, καταγράφοντας υψηλό τριετίας, πάνω από τα 20 ευρώ, με την εταιρεία να εγγράφει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ, στο κορυφαίο 9μηνο της ιστορίας της. 

Χρειάστηκε να τα…χρειαστούμε για να θυμηθούμε ότι χωρίς τα κατάλληλα τεχνολογικά και νομοθετικά εργαλεία, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να πετύχει τους ευγενείς στόχους της. Ο κόσμος είτε το θέλουμε, είτε όχι, εξακολουθεί να τρέχει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα έχει τη στιγμή της στο μέλλον.